Poşta medicală
Cum să combatem hipertensiunea arterială
Aurica B., 61 ani, din Oradea: ,, Sufăr de hipertensiune arterială de 10 ani şi am luat tratament pentru boala mea, prescris de medicul cardiolog. Am urmărit la televizor emisiuni pe teme medicale şi am aflat că dacă îmi schimb modul de viaţă (alimentaţie, sport etc.) ar putea să mi se normalizeze tensiunea. Este adevărat sau nu?
Creşterea tensiunii arteriale, cunoscută sub numele de hipertensiune, este un factor de risc pentru boli de inimă, rinichi sau accidente vasculare cerebrale. Hipertensiunea arterială este foarte periculoasă, deoarece adesea nu prezintă nici un semn sau simptom alarmant. Din fericire, puteţi afla dacă aveţi tensiunea arterială crescută controlând valoarea ei regulat. Dacă este crescută, puteţi lua măsuri pentru a o scădea. La fel de important, dacă tensiunea arterială are valori normale, puteţi învăţa cum să o împiedicaţi să devină crescută. Sângele este transportat de inimă la ţesuturile organismului prin vase numite artere, presiunea sângelui reprezentând forţa cu care împinge sângele în pereţii arterelor. La fiecare bătaie a inimii (60-80 bătai pe minut în repaus), se pompează sânge în artere. Presiunea arterială este maximă în momentul contracţiei inimii şi pompării sângelui. Aceasta se numeşte presiune arterială sistolică. Când inima se relaxează, între bătăi, presiunea arterială scade. Aceasta reprezintă presiunea arterială diastolică. Anumite activităţi fac ca presiunea arterială să crească sau să scadă. De exemplu, dacă alergaţi după autobuz presiunea arterială creşte. Când dormiţi presiunea arterială scade. Aceste variaţii ale presiunii arteriale sunt normale.
Unele persoane au o presiune arterială la valori ridicate în majoritatea timpului. Sângele acestor persoane împinge în pereţii arterelor cu o forţă mai mare decât în mod normal. Puteţi preveni hipertensiunea arterială sau o puteţi ţine sub control cu câteva măsuri eficiente ale modului de viaţă:
1. Menţineţi o greutate corporală optimă, pierdeţi în greutate, dacă sunteţi supraponderală. Pentru sănătatea generală a organismului este crucial să limitaţi consumul de grăsimi, în special grăsimile saturate. Evitaţi alimentele bogate în grăsimi sau cu conţinut mare caloric: unt, margarină, carne grasă, brânză, prăjeli, prăjituri, bomboane; consumaţi alimente sărace în grăsimi: carne de pui, peşte; file de muşchi fără grăsime, lapte degresat, brânză nesărată; consumaţi alimente bogate în fibre: fructe, legume, cereale, orez, mazăre şi fasole uscată.
2. Prestaţi activităţi fizice moderate. Activitatea fizică regulată va reduce riscul de a suferi afecţiuni cardiace, va reduce nivelul de colesterol din sânge, va creşte nivelul de HDL (colesterolul ,,bun", care nu se depune pe artere) şi vă ajută să scădeţi tensiunea arterială. Persoanele active au un risc cu 50% mai scăzut de a face HTA, faţă de persoanele sedentare.
3. Alegeţi alimente cu conţinut scăzut în sare şi sodiu. De obicei consumăm mai multă sare (clorura de sodiu) decât avem nevoie. Persoanele ce suferă de HTA trebuie să-şi limiteze consumul de sare. Gătiţi cerealele sau pastele fără sare. Evitaţi cerealele, pastele, orezul cu diferite arome, deoarece pot conţine sare în plus. Verificaţi etichetele alimentelor pentru a vedea conţinutul lor în sodiu. Cumpăraţi legume proaspete, congelate sau conservate fără sare. Acelaşi lucru este valabil pentru carnea de pasăre, peşte, porc sau vită.
4. Consumaţi alcool în cantităţi moderate. Consumul mare de alcool poate creşte tensiunea arterială. Aţi auzit probabil că puţin alcool este bun pentru sănătate sau că în cantităţi mici scade presiunea sangvină şi lungeşte viaţa în comparaţie cu cei care consumă cantităţi mari de alcool. Sau că vinul previne depunerea grăsimilor în pereţii arterelor. Este un adevăr parţial, doar în cazul (dovedit ştiinţific) consumului regulat, dar în cantităţi mici de vin de calitate superioară, care conţine substanţe chimice ce împiedică depunerea de grăsimi pe pereţii vaselor de sânge.
5. Suplimente dietetice: Potasiu, Calciu, Magneziu, untură de peşte. Persoanele care consumă puţin calciu pot suferi de HTA. Laptele, iaurtul, brânza sunt surse bogate de calciu. Magneziul se găseşte în cantităţi crescute în nuci, seminţe, grâu. În grăsimea unor peşti ca somonul se găsesc mai mulţi compuşi lipidici care pot reduce HTA, dar al căror rol nu este bine cunoscut. Este indicat consumul de peşte slab, proaspăt, nesărat.
6. Consumaţi usturoi sau ceapă. Consumul regulat al acestora (în forma lor naturală) poate fi un ajutor real în menţinerea unei tensiuni arteriale normale.
7. Evitaţi stresul. Stresul poate induce creşterea tensiunii arteriale şi în timp poate duce la HTA. Menţinerea unui tonus normal al sistemului nervos este un obiectiv major în controlul hipertensiunii arteriale.
Deci, stimată doamnă Aurica B., urmând sfaturile adoptării unui mod de viaţă sănătos, veţi reuşi să vă menţineţi tensiunea arterială la valori normale; puteţi ajunge chiar în situaţia (fericită) ca medicul curant cardiolog să fie nevoit să vă reducă dozele de medicamente necesare tratării bolii d-voastră.
Lista cu conţinutul în sare al diferitelor alimente poate fi accesată pe adresa de internet : www.ambulantabihor.rdsor.ro, în secţiunea ,,Educaţie Medicală".
Stimaţi cititori, nu ezitaţi să ne scrieţi pentru orice problemă medicală care vă frământă. Veţi primi răspuns în cadrul rubricii ,,Poşta medicală", în fiecare zi de luni. Trimiteţi scrisorile pe adresa ziarului nostru, cu menţiunea: Pentru ,,Poşta medicală".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.