Sistemul medical din Oradea urcă tot mai sus pe calea modernizării şi perfecţionării. Inaugurarea unor aparaturi de ultimă generaţie la cele două mari spitale au dus la o nevoie mare de specialişti, aceasta fiind preocuparea cea mai importantă a autorităţilor, la această oră. Pe aceeaşi linie, săptămâna aceasta, la Spitalul Judeţean, s-a realizat, implantarea în premieră a unor stimulatoare cardiace permanente, operaţie făcută de o echipă de medici americani.

Timp de cinci zile, de luni, 22 şi până vineri, 26 septembrie, o echipă de medici cardiologi de la Spitalul Baptist din Pensacola, Florida le-a arătat orădenilor cum să execute una dintre operaţiile dificile, pentru care bolnavii din Bihor erau trimişi la spitale aflate la sute de kilometri distanţă. Este vorba despre implantarea unor stimulatoare cardiace permanente, aparate care au rolul de a normaliza ritmul cardiac. Prima operaţie, o premieră în istoria medicinei din Oradea, a avut loc marţi după-amiază, în prezenţa doctorului Mircea Popescu, şeful secţiei de cardiologie a Spitalului Judeţean din Oradea şi a doctorului Virgil Popa, cardiolog la aceeaşi unitate medicală.

„Colaborarea cu spitalul din Florida este mai veche, iar anul trecut mai mulţi medici din Oradea au fost instruiţi la Pensacola de specialiştii americani. Anul acesta au venit să facă acelaşi lucru aici, la Oradea. Au adus cu ei şi 7 stimulatoare cardiace permanente, pe care le-au implantat au ajutorul medicilor noştri. Echipa americană, formată din doi doctori, un pediatru şi un cardiolog intervenţionist şi doi asistenţi, a oferit timp de cinci zile cursuri gratuite pentru aproximativ 15 medici din Oradea.  Această intervenţie este un pas important pentru că încercăm să ridicăm nivelul Oradiei, astfel încât orice intervenţie cardiacă importantă să se poată face şi aici", a spus, pentru Crişana, Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean din Oradea.

Stimulatorul cardiac sau pacemaker-ul este un dispozitiv care se implantează în piept sau în abdomen şi care are rolul de a controla, prin intermediul unor pulsuri electrice, ritmurile cardiace, astfel încât inima să bată la o rată normală.