Pentru întărirea organismului şi păstrarea sănătăţii se poate face oricînd o cură de 2-3 săptămâni cu suc de roşii. Roşiile conţin 90 la sută apă, iar bogăţia de proteine, lipide, hidraţi de carbon, minerale (sodiu, potasiu, cupru, zinc, calciu, fosfor, fier), vitamine (A, B1, B2, B6, C, E, K) şi acizi organici fac din această legumă nu numai un aliment valoros, ci şi un remediu terapeutic de excepţie. Roşiile mai conţin licopen (un tip de carotenoid), care are proprietăţi antioxidante, protejând celulele şi împiedicând distrugerea şi degenerarea lor. Licopenul contribuie la neutralizarea radicalilor liberi din tot organismul, inclusiv din creier, menţinându-l în stare bună de funcţionare timp îndelungat, chiar şi la bătrâneţe. Roşiile sunt remineralizante, revitalizante, digestive, stimulatoare ale secreţiei de suc gastric şi pancreatic, diuretice, dezintoxicante şi alcalinizante ale sîngelui. Ele au rol de dizolvant uric şi eliminator al ureei. Sunt recomandate în astenii, inapetenţă, ateroscleroză (contribuind la păstrarea acuităţii mintale la bătrîneţe), afecţiuni vasculare, gută, reumatism, litiază biliară, litiază urică, azotemie, atonia stomacului, constipaţie, enterită, hipoaciditate gastrică, obezitate, hipervâscozitate sanguină, boli de ficat, insuficienţă cardiacă. Cura constă în administrarea unei căni de suc de roşii bine coapte, zilnic, pe nemâncate, timp de 3 săptămâni. În loc de suc de roşii poate fi folosită salata de roşii. Sucul de roşii poate fi amestecat cu porţii egale de suc de ţelină. Roşiile sunt contraindicate în litiaza oxalică, deoarece au un conţinut ridicat de oxalaţi.