Epidemia de gripă de declară dacă numărul cazurilor crește timp de trei răptămâni consecutiv cu minim 20% și dacă rata de confirmare a virusului depășește 10% din probe.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut ieri un apel ca pacienții cu forme ușoare și medii să nu aglomereze Unitățile de Urgențe.

„Este vorba de confirmarea unei situații epidemice. Epidemia nu se declanșează, ea există din cauza creșterii numărului de cazuri care trebuie să crească trei săptămâni consecutiv cu minim 20% și a unei rate de confirmare a infecției cu virus gripal care trebuie să depășească 10% din probele care sunt testate”, a transmis Alexandru Rafila.

În cazul în care se va confirma epidemia, joi, 8 ianuarie, după ce vor fi anunțate datele de către INSP, se vor lua măsuri legate de modul de funcționare a unităților medicale spitalicești.

„Măsurile vor fi legate de modul de funcționare a unităților spitalicești, de reducerea sau restricționarea vizitelor pentru un interval limitat de timp, cât durează această situație epidemică, utilizarea echipamentului de protecție, inclusiv masca, de către personalul medical, screening-ul personalului. Tot personalul care prezintă infecții respiratorii trebuie să nu vină la serviciu, trebuie izolat la domiciliu, masca de asemenea este recomandată și pentru aparținători și bineînțeles pentru pacienți, fără să existe însă o obligativitate de purtare a măștii în general, dar recomandarea și inclusiv măsurile igienice, spălarea mâinilor, rămân valabile, la fel ca și în timpul pandemiei pentru că și gripa, și celelalte viroze respiratorii se transmit în mod similar. Este foarte importantă în continuare vaccinarea antigripală sau împotriva infecției cu noul coronavirus”, a mai spus ministrul Sănătății.

Potrivit datelor MS, 1,5 milioane de români din grupele de risc s-au vaccinat antigripal.

În ultima lună a fost o creștere cu peste 50% a consumului de medicamente, însă Ministerul Sănătății susţine că a făcut tot ce s-a putut încât să fie asigurată continuitatea în aprovizionare cu toate medicamentele disponibile care conțin ibuprofen, respectiv paracetamol și oseltamic.

„Oricine poate solicita oricare dintre aceste medicamente. Am verificat să existe cel puțin la nivelul depozitelor și deja mâine și poimâine (joi și vineri - n.r.) ne întâlnim cu producătorii și distribuitorii ca să putem asigura toate cantitățile necesare, chiar avem confirmări legate de introducerea unor noi cantități pe piață din partea unor producători. Nu aș vrea să fac nominalizări, dar avem aceste confirmări, încât săptămâna viitoare să existe o aprovizionare normală cu aceste produse în farmacii”, a mai spus ministrul.

De altfel, MS a anunțat de marți seara lista de medicamente disponibile pentru răceală și gripă și le-a transmis medicilor să treacă în rețetă denumirea internațională a substanței, pentru ca pacientul să poată lua medicamentul disponibil în farmacii. De asemenea, ministrul le-a transmis pacienților să nu aglomereze unitățile de primiri urgențe în cazul în care au o formă medie sau ușoară de boală, ci să apeleze la medicul de familie.