Având în vedere condițiile meteorologice din zilele următoare caracterizate prin creșterea temperaturilor, ce pot determina disconfort termic, Direcţia de Sănătate Publică Bihor transmite mai multe recomandări.

 

Canicula este definită ca o creștere a temperaturii zilnice cu peste 10°C față de temperatura medie a zonei respective şi este o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate, în special în regiunile cu umiditate crescută. Pe lângă morbiditatea determinată de efectele directe ale căldurii, temperaturile crescute sunt asociate cu creșterea poluării atmosferice, cu frecvență crescută a evenimentelor extreme (inundații, secetă, tornade) şi cu riscul mărit de transmitere a bolilor infecțioase prin intermediul vectorilor (rozătoare, insecte) şi al apei/alimentelor potențial contaminate. Căldura este mai greu de suportat: în primele zile de caniculă, pentru că organismul nu este obișnuit cu temperaturile ridicate; dacă sunt temperaturi ridicate, atât ziua cât şi noaptea, pentru mai multe zile consecutiv; când umiditatea atmosferică este ridicată şi nu suflă vântul; când poluarea atmosferei se adaugă căldurii. Expunerea la temperaturi ridicate reprezintă o agresiune, un stres asupra organismului. Astfel există riscul unei deshidratări severe, agravării unei boli cronice sau declanșării unui atac de căldură. DSp Bihor vă recomandă să consumați cel puțin 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe şi legume), fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 min. Lichidele nu trebuie băute prea reci pentru că în acest caz se elimină înainte de a hidrata organismul. Alte alternative foarte bune sunt ceaiurile de mentă, soc, mușețel, sunătoare, urzici, călduțe sau la temperatura camerei, ușor îndulcite sau o doză de iaurt, care produce aceeași hidratare ca şi un pahar de apă. Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de apărare a organismului împotriva căldurii. Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola, energizante) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Alimentația trebuie să fie una ușoară, să conțină alimente proaspete, fără prea multe calorii - recomandate sunt carnea slabă preparată la grătar, lactatele, cerealele, precum şi cât mai multe fructe şi legume care, prin apa, sărurile minerale şi vitaminele pe care le conțin, asigură în mod constant hidratarea organismului. Evitați sau măcar limitați consumul de grăsimi şi dulciuri concentrate.

 

Evitaţi ieşirile între orele 11.00 – 18.00

Încercați să stați cât mai mult în locuri răcoroase, cu umbră. În interiorul locuinței stați în camerele cele mai răcoroase. Dacă nu aveți o cameră răcoroasă, apelați la un ventilator sau la un aparat de aer condiționat pentru a răcori atmosfera. Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius. Limitați creșterea temperaturii în locuințe: închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele şi/sau draperiile; țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință; deschideți ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință; stingeți lumina artificială sau scădeți intensitatea acesteia; închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie. Evitați ieșirile şi activitatea fizică (sport, grădinărit, munci mai grele) între orele 11.00-18.00. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spații prevăzute cu aer condiționat (magazine, spații publice, farmacii, centre de prim ajutor organizate în perioadele cu caniculă). Dacă este necesar să ieșiți, protejați-vă capul, fața şi ochii cu ajutorul unei pălării şi a ochelarilor de soare. Purtați haine de culoare deschisă, subțiri, comode, de preferat sunt cele din in şi bumbac; evitați-le pe cât se poate pe cele din materiale sintetice care nu permit o bună aerisire a corpului. Faceți cât mai des dușuri cu apă călduță. Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate. Persoanele cele mai vulnerabile la efectele caniculei asupra organismului sunt copiii, vârstnicii şi bolnavii cronici. Asigurați-vă ca sunt bine! Nu lăsați niciodată copilul singur, chiar pentru perioade scurte de timp, în încăperi insuficient ventilate sau în mașini expuse la soare. Evitați deplasările pe distanțe lungi cu copiii, în mașinile fără posibilități de climatizare. Luați cu dumneavoastră cantități suficiente de apă în cazul unei deplasări cu un autovehicul.  Evitați expunerea la soare (plaja) între orele 11.00-18.00, când razele soarelui sunt foarte puternice. Nu uitați de protecția capului, a ochilor, a buzelor. Utilizați produse de protecție solară cu factor de protecție adecvat. În cazul în care suferiți de anumite afecțiuni cereți sfatul medicului înainte de a vă expune la soare.