În caz de insuficienţă cardiacă este indicată consumarea ceaiului de sfeclă roşie. O sfeclă mare se spală, se curăţă, se fierbe în 0,5 l de apă, până devine moale. Se consumă ceaiul pe durata întregii zile, împreună cu sfecla. Chiar şi la oamenii sănătoşi pot apărea palpitaţii puternice când soarele încălzeşte puternic. Contra acestor palpitaţii se poate utiliza ceaiul de levănţică: 2 linguriţe de plantă la 250 ml de apă clocotită se ţin la foc mic, timp de 10 minute, se infuzează timp de 30 minute şi se strecoară. Se bea de 3 ori pe zi, câte 1/3 de pahar, cu 15 minute înainte de masă. Încă de la Hipocrate, pentru tratarea suferinzilor de boli cardiovasculare se folosea mazărea verde. S-a dovedit ştiinţific că mazărea conţine inozită (ciclohexanheol), care acţionează antisclerotic şi îmbunătăţeşte vizibil activitatea inimii şi a vaselor sanguine. Ca să dispară durerile periodice ale inimii, dimineaţa, pe nemâncate, 3 căţei de usturoi se taie în bucăţi mici şi se iau unul după altul, cu un pahar de lapte. Un sfat pentru oamenii în vârstă: pentru întărirea inimii, dimineaţa, pe nemâncate, consumaţi 2 albuşuri de ou bătute împreună cu 2 linguriţe de smântână şi o linguriţă de miere de albine.