Unele diete se bazează pe calcularea caloriilor - determinarea numărului de calorii din fiecare aliment şi apoi adunarea tuturor caloriilor la sfârşitul zilei. Aceasta metodă arată: câte calorii consumăm zilnic şi din ce alimente provin ele; în ce perioadă a zilei avem tendinţa de a mânca mai mult. Numărarea caloriilor devine totuşi obositoare şi nu ne învaţă în mod deosebit cum putem avea o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă. Numărul de calorii se transformă uşor într-o obsesie, iar persoana uită că secretul unei diete sănătoase este un consum variat de alimente. De exemplu, o persoană care obişnuieste să mănânce cartofi prăjiţi la prânz, poate comanda o porţie mai mică. Deşi, în mod teoretic, aceasta metodă contribuie la slăbire, în practică ea nu este sănătoasă şi nici nu are succes. În loc să-si schimbe obiceiurile alimentare, persoanele care consumă pur şi simplu mai puţin, au tendinţa de a se gândi mai mult la mâncare sau de a lua mai multe gustări între mese. Soluţia este înlocuirea alimentelor grase cu cele benefice sănătăţii. Astfel, veţi consuma acelaşi număr de calorii, dar provenind din alimente cu un număr mic de calorii pe porţie şi vei obţine un echilibru. Folosind exemplul de mai sus, porţia de cartofi prăjiti ar trebui să fie înlocuită cu un cartof copt, morcovi, un măr sau alte alimente sănătoase şi sărace în calorii. În plus, veţi reuşi să aveţi o dieta variată, care îi furnizează organismului toate principiile nutritive de care are nevoie.