Sănătatea inimii tale - Patru măsuri ce pot preveni infarctul miocardic şi stopul cardiac
Pentru prevenirea infarctului miocardic şi a stopului cardiac (cauzator al morţii subite, dacă nu este tratat imediat), Direcţia de Sănătate Publică Bihor le recomandă orădenilor respectarea unor măsuri simple, cum ar fi verificarea mai des a pulsului şi a tensiunii arteriale, efectuarea de analize medicale pentru determinarea nivelului de colesterol, consumul de legume, fructe şi acizi graşi Omega 3.
Conform Societăţii Române de Cardiologie, aproximativ 40 de români mor în fiecare zi din cauza infarctului miocardic. Mai mult, conform aceleiaşi surse, doi din trei români suferă de diferite afecţiuni cardiovasculare. Cunoscând toate aceste lucruri, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor face apel către orădeni să respecte câteva măsuri care ar putea să le salveze sau să le prelungească viaţa. Prima dintre ele ţine mai mult de prevenţie. Vorbim aici despre verificarea pulsului şi a tensiunii arteriale. „Pulsul ideal înregistrează valori sub 65 de bătăi pe minut. La unii atleţi sau persoane bine antrenate fizic, frecvenţa cardiacă este sub 45 de bătăi pe minut. Reprezintă un semnal de alarmă valori ale pulsului de peste 80 bătăi pe minut la persoane în repaus. Tensiunea arterială reflectă starea de sănătate a arterelor, mai mult decât cea a inimii. Cu cât tensiunea arterială este mai mare, cu atât o persoană este predispusă la ateroscleroză şi cu atât mai mare va fi riscul de afecţiuni cardiovasculare. În general, valoarea tensiunii sistolice de peste 140 mmHg sau a tensiunii diastolice de peste 90 mmHg indică un risc semnificativ de boală cardiacă", se arată într-un comunicat al DSP Bihor, semnat de directorul executiv Marius Pârcioagă. O altă măsură importantă o reprezintă efectuarea analizelor de laborator pentru nivelul colesterolului şi cel al trigliceridelor din sânge. Valoarile ridicate ale acestora duc la creşterea gradului de risc pentru boli cardiovasculare.
Fructe, legume şi Omega 3
Consumul de fructe şi legume protejează vasele de sânge. „Culorile naturale ale fructelor şi ale legumelor le conferă acestora proprietăţi antioxidante, contribuind totodată la protejarea arterelor. Fructele şi legumele sunt bogate în vitamine şi în elemente minerale, mai ales în potasiu şi în magneziu, factori protectori ai inimii şi ai vaselor de sânge", se mai spune în comunicatul DSP Bihor. Un alt lucru care previne infarctul este consumul de acizi graşi Omega 3. Alimentele cu un conţinut bogat în astfel de grăsimi sunt reprezentate de seminţe, mai ales cele de dovleac şi de in, şi de peştii răpitori, cum ar fi somonul, heringul, macroul şi tonul. O alternativă convenabilă ar fi suplimentele de ulei de peşte, o sursă extrem de bogată de grăsimi de tip Omega 3. Ca toate grăsimile esenţiale, şi acestea sunt afectate de procesul de preparare termică (prăjire), ceea ce le face mai puţin eficiente.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.