Şapte principii pentru o alimentaţie curată
Conceptul de "alimentaţia curată"este un concept ce încurajează consumul de mâncare naturală, mai puţin procesată. Experta Diane Welland prezintă principalele principii ale noii dietei la modă...
Conceptul de "alimentaţie curată" datează de pe vremea mişcării pentru mâncarea naturală sănătoasă din 1960, care respingea mâncarea semipreparată din motive ce ţineau mai degrabă de morală şi valori sociale decât de sănătate şi nutriţie. Până la urmă, curentul a ajuns în sălile de fitness, câştigând teren printre culturişti şi alţi sportivi. Recent, însă, a ajuns în cultura americană şi inspiră generaţii de consumatori sănătoşi. Iată şapte dintre principalele principii ale acestui curent...
1. Alegeţi alimente întregi şi naturale şi încercaţi să eliminaţi din alimentaţie mâncarea semipreparată. Mâncare semipreparată este orice găseşti într-o cutie, pungă, recipient sau pachet, deşi există şi câteva excepţii de la regulă (cum ar fi o pungă de fasole proaspătă). Majoritatea alimentelor pe care le consumi ar trebuie să fie crude. 2. Alegeţi produse nerafinate în dauna celor rafinate. Deşi nu este posibil tot timpul, consumaţi cât mai multe cereale integrale cum ar fi orezul brun, mei, amarant (ştir) şi quinoa. Leguminoasele (fasole, mazăre, linte etc.) sunt de asemenea importante. Îndulcitori "curaţi" sunt mierea, siropul de arţar, sucul de trestie de zahăr.
3. Includeţi proteine, carbohidraţi şi grăsimi la fiecare masă. Majoritatea dintre noi consumăm suficienţi carbohidraţi şi grăsimi, însă ne lipsesc proteinele, mai ales în prima parte a zilei, la micul dejun şi la prânz. Proteinele sunt importante pentru muşchi şi te pot ajuta să-ţi scazi pofta de mâncare. Dacă consumi proteine în timpul zilei, rămâi sătul mai mult timp.
4. Fii atent la grăsimi, sare şi zahăr. Este mai uşor decât crezi, mai ales dacă ai reuşit să renunţi la mâncarea semipreparată, care este responsabilă pentru majoritatea caloriilor în exces şi a nivelului mare de grăsimi, zahăr şi sare. Alimentatele "curate" sunt sărate de obicei în aceste ingrediente.
5. Luaţi cinci - şase mese mici pe zi. Adică trei mese principale şi două sau trei gustări. Astfel nu veţi mai sări peste mese sau nu veţi mânca prea mult. De asemenea, se menţine glicemia la parametri buni, pentru a nu rămâne fără energie.
6. Evitaţi băuturile care conţin calorii. Băuturile cum ar fi cafea şi sucurile, în medie, adaugă încă 400 - 500 de calorii pe zi. Alegeţi apa, ceaiul neîndulcit, laptele degresat sau sucul natural de fructe diluat în apă minerală.
7. Mişcare cât mai multă. Exerciţiile zilnice trebuie făcute din foarte multe motive. Nu vă ajută numai să scăpaţi de depunerile de grăsime şi să vă întăriţi muşchii, ci şi să ardeţi mai multă energie şi să vă menţineţi inima, plămânii şi oasele puternice.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.