"Sarea iodată - un lucru atât de mic... un beneficiu atât de mare"...
Acesta este sloganul prin care, la începutul lunii septembrie a.c., reprezentanţa UNICEF în România, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii (MS), respectiv Direcţia Generală de Sănătate Publică şi Inspecţia Sanitară de Stat, împreună cu Organizaţia Population Services International (PSI) România, a lansat Campania naţională pentru prevenirea şi eliminarea tulburărilor prin deficit de iod în România. Decizia autorităţilor este motivată de cercetările şi analizele specialiştilor din ultimele două decenii, referitoare la consecinţele deficitului de iod asupra populaţiei. Iodul este considerat de specialişti un element necesar al organismului pe tot parcursul vieţii, în fiecare zi, în cantităţi foarte mici, fiind esenţial pentru dezvoltarea şi funcţionarea normală a corpului uman. Carenţa de iod din alimentaţie poate avea drept efect apariţia unor tulburări precum: scăderea coeficientului de inteligenţă, lentoare în gândire şi vorbire, scăderea capacităţii de efort, încetinirea ritmului de creştere a copiilor, dezvoltarea anormală a diferitelor părţi ale organismului, încetinirea dezvoltării sexuale a adolescenţilor, mărirea în volum a glandei tiroide sau, în cazurile cele mai grave, oligofrenie, cretinism, surdo-mutitate. La femeile gravide, lipsa de iod din alimentaţie poate determina apariţia unor leziuni cerebrale la făt, dezvoltarea inadecvată ori malformaţii ale acestuia, uneori chiar, avort spontan sau retard mintal al copilului. Şi cum, de cele mai multe ori, efectele lipsei de iod sunt permanente, este foarte importantă prevenirea lor. Toate acestea au îndemnat guvernele mai multor state să acţioneze, constatându-se că, în ţările în care s-a introdus iodarea universală a sării (IUS), a scăzut remarcabil numărul de nou-născuţi cu leziuni cerebrale şi problemele de dezvoltare cauzate de carenţa de iod.
Specialiştii recomandă, în acest sens, folosirea sării iodate, în schimbul celei neiodate, fie că este extrasă din ocnă, fie că este de origine marină. Aceasta, chiar dacă, se ştie, sarea iodată nu este agreată de gospodine, în prepararea alimentelor, de pildă în cazul murăturilor, întrucât nu le menţine consistenţa sau, după unii (unele), chiar nu rezistă peste iarnă. Conform analizelor efectuate, murăturile se menţin totuşi cu sare iodată, doar că devin mai moi. "Alimentele cu un conţinut bogat în iod sunt, în special, peştele, algele, scoicile sau fructele de mare. La polaritatea opusă, se află alimente precum varza, conopida sau guliile, care conţin substanţe ce blochează metabolizarea iodului în organism. Cu alte cuvinte, în cazul în care se consumă unul dintre alimentele lipsite de iod sau în cazul bolnavilor cardiaci ori cu afecţiuni renale (situaţii în care se impune reducerea sau chiar eliminarea sării din alimentaţie), este bine ca iodul să fie prezent în hrană, compensând prin consumul unor alimente ce conţin această substanţă", a precizat dr. Zoia Bitea, în cadrul unei conferinţe de presă, ce a avut loc vineri, pe această temă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.