Alimentaţia sănătoasă Stilul de viaţă sănătos include următoarele tipuri de comportament uman: alimentaţie sănătoasă, consum redus de alcool sau deloc, activitate fizică regulată, greutate corporală rezonabilă, nefumător, 7-8 ore de somn zilnic, adaptare la stres, controale medicale periodice. Cel mai mare câştig al unui stil de viaţă sănătos îl constituie prevenirea îmbolnăvirilor şi a complicaţiilor (atunci când persoana în cauză suferă deja de o anumită boală). Alimentaţia sănătoasă, componentă de bază a unui stil de viaţă sănătos, este acel tip de alimentaţie care acoperă optim nevoile calorice şi nutriţionale ale individului, asigurând păstrarea stării de sănătate şi prevenirea dezechilibrelor nutriţionale. Pentru a stabili necesarul caloric al unei persoane, trebuie să ţinem cont de o serie de factori: vârstă, sex, stare fiziologică (sarcină, alăptare), gradul de activitate fizică, temperatura mediului ambiant. Pentru o persoană cu greutate normală vom stabili necesarul caloric în funcţie de tipul de activitate fizică astfel: persoane sedentare 25-30 kcal/kg, persoane moderat active 30-35 kcal/kg, persoane cu activitate fizică intensă 30-40 kcal/kg. Pentru persoanele obeze, care vor să slăbească, vom stabili un necesar caloric sub 25 kcal/kg. Caloriile pe care le primeşte organismul prin alimentaţie sunt obţinute prin arderea metabolică a macronutrienţilor reprezentaţi prin glucide, lipide, proteine. Glucidele (zaharurile) trebuie să acopere 55-60% din raţia calorică. Un gram de glucide eliberează prin ardere metabolică 4 kcal. Ele se găsesc în alimente sub formă de glucide simple (glucoză, fructoză, lactoză) sau glucide complexe. Glucidele simple se găsesc în mierea de albine, fructe, iar lactoza în lapte şi derivate. Glucidele complexe se găsesc în pâine, cereale, orez, paste făinoase, mămăligă, legume. Glucidele rafinate prezente în dulciurile concentrate trebuie să reprezinte sub 10% din raţia calorică. Lipidele (grăsimile) nu trebuie să acopere mai mult de 30% din raţia calorică. Prin arderea unui gram de grăsimi se eliberează în organism 9 kcal. Sursele alimentare de lipide sunt animale (unt, untură, slănină), vegetale (uleiurile din fructele oleaginoase), precum şi grăsimile "ascunse" din preparate de carne, brânzeturi, mezeluri, ouă, creme. Proteinele au rol important în creşterea şi dezvoltarea organismului, refacerea uzurii şi menţinerii echilibrului azotat. Ele vor asigura 10-15 % din necesarul caloric. Prin arderea unui gram de proteine se eliberează 4 kcal. Nevoia zilnică de proteine depinde de valoarea lor biologică. Proteinele cu valoare biologică mare se găsesc în produse de origine animală - carne şi preparate, peşte, lapte şi produse lactate, ouă. Proteinele vegetale se găsesc în cereale, leguminoase uscate, fructe oleaginoase. Dieta trebuie să asigure şi o cantitate suficientă de micronutrienţi, reprezentaţi de vitamine şi minerale, precum şi hidratarea suficientă a organismului prin consumul a 2-3 litri de lichide/zi. Modul de preparare a alimentelor se recomandă a fi cât mai simplu, folosindu-se procedee termice ca fierberea, coacerea, frigerea la grătar. Se recomandă zilnic 2-3 porţii de legume şi fructe proaspete. Mesele trebuie fracţionate în trei mese principale şi 1-2 gustări. Nu se sare peste micul dejun! Ritmul de alimentare trebuie să fie lent, alimentele bine mestecate, să nu se bea apă în timpul mesei, atmosfera la masă să fie cât mai relaxată.