Condițiile meteorologice din această perioadă a anului favorizează înmulțirea insectelor, vectori în transmiterea unor boli infecțioase. Pentru a vă proteja de insecte și alți paraziți, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor face mai multe recomandări.

Condițiile favorabile de dezvoltare a vectorilor sunt reprezentate de perioada ploioasă, dar și de temperaturile ridicate care declanșează o perioadă activă pentru unele insecte (vectori) cum ar fi căpușe, țânțari, insecte culicoides, care transmit o serie de boli atât la animale, cât și la om sau care pot fi gazde intermediare în ciclul evolutiv al agenților patogeni. Insectele se regăsesc frecvent în zonele cu spații verzi, zone de agrement cu luciu de apă, parcuri, zone amenajate pentru mișcarea animalelor de companie, pășuni, dar și în gospodăriile individuale, spații neîntreținute.

În funcție de specie, insectele transmit prin mușcătură sau înțepătură o serie de boli. Căpușele (specii adaptate unor biotopuri variate, întâlnindu-se în locuri ierboase, regiuni cu arbuști, păduri mixte și de foioase, terenuri umede, așezări lângă ape) pot transmite la animale și oameni, prin mușcătură, o serie de boli virotice, bacteriene și parazitare: babesioza, encefalita de căpușe, boala Lyme (borelioza Lyme), Tularemia, febra Q, anasplamoza. Țânțarii​ transmit o serie de boli cum sunt encefalitele (West Nile și Encefalita Europei Centrale).​

Pentru a vă proteja de mușcătura căpușelor, când faceți o drumeție sau ieșiți la iarbă verde, purtați haine deschise la culoare (pe care se vor observa mai ușor eventualele căpușe), pantaloni lungi cu elastic jos sau introduși în șosete, bluze cu mânecă lungă, șapcă. E de preferat să folosiți încălțăminte fără orificii sau decupaje - pantofi sport în loc de papuci, sandale.

Evitați să treceți prin tufișuri sau zone cu iarbă înaltă. Folosiți pături pentru picnic deschise la culoare, folosiți plase anti-insecte și folie de protecție când dormiți în aer liber sau în cort.

Se pot folosi substanțe de tipul spray, loțiuni, unguente care previn infestarea cu căpușe. Acestea se pot aplica pe piele sau pe haine (conform indicațiilor de utilizare) și pot fi achiziționate din farmacii. Atenție! În cazul copiilor se pot utiliza doar produse adecvate vârstei lor.

După activitățile în aer liber, inspectați în întregime cu atenție corpul dumneavoastră, al copiilor și blana animalelor care v-au însoțit.

Faceți un duș când vă întoarceți din excursie sau de la picnic. Căpușele pot sta pe piele chiar și câteva ore fără să se atașeze, așadar, e posibil să scăpați de cele nefixate.

Dacă locuiți la curte, îngrijiți cu mare atenție grădina, spațiile de depozitare, pereții casei – mai ales eventualele crăpături apărute. Curățați corespunzător tufișurile, îndepărtați frunzele uscate, tundeți periodic iarba, depozitați lemnele în locuri expuse la soare.

Este foarte important să deparazitați extern, conform indicațiilor medicului veterinar, animalele din gospodărie. În general, câinii ținuți în curte necesită deparazitare externă lunară.

Persoanele care desfășoară activități în zone frecvent populate de căpușe sau în ferme de animale vor purta echipamente specifice de protecție.

Consiliile locale, primăriile şi operatorii economici au obligaţia de a organiza şi desfăşura acţiuni periodice de combatere a artropodelor (inclusiv căpușe) şi rozătoarelor vectori de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort.

În ceea ce privește țânțarii foarte importantă este autoprotecția: Ministerul Sănătăţii recomandă folosirea mijloacelor de protecție fizică a populației pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor, protecția tegumentelor - îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, șosete, folosirea mănușilor, utilizarea substanțelor repelente pe părțile neacoperite ale corpului. O altă măsură importantă este evitarea pătrunderii țânțarilor în case prin închiderea ușilor și a ferestrelor sau prin punerea de plase la uși și ferestre. Utilizarea în interiorul locuinței de spray-uri sau alte produse cu insecticide.

Se recomandă luarea de măsuri în gospodăriile individuale pentru a elimina eventualele depozite de deșeuri și apă stagnantă, care pot favoriza dezvoltarea țânțarilor, prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, a bidoanelor și a găleților, îndepărtarea anvelopelor uzate din curți, curățarea jgheaburilor înfundate. Este importantă evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.),

„În cazul în care prezentați semne şi/sau simptome de boală prezentaţi-vă la cel mai apropiat cabinet medical!”, se mai afirmă în comunicatul DSP Bihor semnat de Daniela Rahotă.