Direcția de Sănătate Publică a județului Bihor recomandă populației o serie de măsuri simple care previn infecțiile acute ale căilor respiratorii.

Vorbim aici despre optimizarea regimului de viață şi activitate prin alimentație corespunzătoare (în special fructe și legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciții fizice moderate, evitarea surmenajului fizic și intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool și exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola), spălarea frecventă a mâinilor, cu apă și săpun, în special în situații de participare la activități publice (locul de muncă, școală, unități de alimentație publică), în caz de strănut folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosință care previn răspândirea picăturilor potențial infectate în mediul ambiant, iar după folosire batistele trebuie depuse la coșul de gunoi, vaccinarea antigripală și evitarea aglomerațiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole, discoteci, alte manifestări), deoarece există un risc mare de transmitere a infecțiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenții cauzali ai infecției între momentul infectării și apariția primelor manifestări de boală.

În cazul instituirii măsurilor de carantină, cei vizați trebuie să respecte deciziile personalului din spitale, de la interzicerea totală a vizitelor până la măsuri de protecție recomandate în momentul intrării în unitatea spitalicească. Se recomandă și autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală precum: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât şi să anunţe telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultaţie.

„În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital”, se afirmă într-o informare a DSP Bihor, semnată de directorul executiv dr. Daniela Rahotă.

200 de oameni băgați în spitale

La sfârșitul lunii trecute virozele respiratorii au revenit în forță în Bihor. Între 25 noiembrie și 1 decembrie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor a contabilizat nu mai puțin de 5.693 de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, soldate cu 55 de internări și 1.066 pneumonii și bronhopneumonii care au băgat 144 de oameni în spital.

La Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bihor, pentru săptămâna 25 noiembrie – 1 decembrie, au fost raportate 5.693 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), în creștere faţă de săptămâna precedentă (5.332 cazuri), valoarea fiind mai mare față de săptămâna similară din sezonul anterior (4.469 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2018/2019). Din cele 5.693 cazuri au necesitat internare 55 de cazuri.

În aceeași perioadă s-au înregistrat și 1.066 cazuri de pneumonie și bronhopneumonie, în creștere față de săptămâna precedentă (946 cazuri), valoarea fiind mai mare față de valoarea din săptămâna similară din sezonul anterior (769 de cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2018/2019). Din cele 1.066 de cazuri au necesitat internare 144.

În acest sezon DSP Bihor a primit de la Ministerul Sănătății 21.780 doze de vaccin gripal în vederea imunizării antigripale gratuite a persoanelor la risc. Până la data de 3 decembrie au fost administrate 17.805 doze de vaccin gripal, fiind în stoc la medicii de familie 3.975 doze.