Smochinul este cunoscut şi apreciat din antichitate, egiptenii apreciindu-l în mod deosebit ca pe un fruct benefic sănătăţii.
Smochinele uscate sunt folosite, în mod deosebit, în perioadele reci ale anului, fiind energizante şi emoliente. Ele au proprietăţi foarte nutritive şi digerabile, tonifiante (recomandate sportivilor), laxative, diuretice, pectorale şi emoliente. Sunt recomandate copiilor, adolescenţilor, convalescenţilor, bătrânilor, sportivilor şi femeilor însărcinate. Sunt benefice în cazurile de astenie, iritaţii gastrointestinale, constipaţie, stări acute febrile, inflamaţii urinare şi pulmonare, bronşite, laringite, traheite. Extern, sunt recomandate în stomatite, gingivite, abcese dentare. Smochinele pot fi consumate ca atare sau sub formă de decoct expectorant (2-3 fructe la o cană cu apă, 2 căni/zi). Se poate prepara şi sirop din 500 g smochine la un litru de apă. Se fierbe pe baia de apă până se reduce la jumătate. Se strecoară şi se adaugă 250 g miere. Se ia câte o linguriţă, de 2-3 ori/zi. Cu sucul lăptos al smochinelor verzi se pot combate negii şi bătăturile. Se fac aplicaţii de 3 ori/zi, timp de 5-6 zile.