Cu ocazia unui interviu acordat la sfârșitul săptămânii trecute, Claudiu Lupău, managerul Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș, anunța că, începând de luni, 9 august, pacienții beneficiază gratuit de servicii de imagistică medicală - radiografii și tomografii computerizate - în regim de ambulatoriu.

Interlocutorul nostru a precizat că această nouă facilitate oferită pacienților este rezultatul negocierilor pentru contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bihor, contract care tocmai a fost semnat:

„Spitalul din Beiuș a semnat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Ultimul contract semnat datează din anul 2018, iar de atunci și până acum am funcționat în baza actelor adiționale.

Dacă ar fi să ne referim la ce a adus în plus acest contract față de cel precedent, valoric vorbind ne poziționăm cu 15 la sută mai mult pentru spitalizarea continuă și cu 25 la sută în plus pentru cea de zi, ceea ce înseamnă că spitalul și ambulatoriul vor putea aborda o cazuistică mai complexă și un număr mai mare de pacienți prin intermediul contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Ca o noutate mult așteptată în zona Beiușului, în acest an am inclus, după foarte mult timp, în contractul cu C.A.S. și serviciile de imagistică medicală, și anume radiologie și tomografie computerizată. Într-un cuantum de aproximativ 20 de mii de lei lunar, pacienții din zona Beiușului care doresc să facă, în spitalul nostru, astfel de investigații vor beneficia de decontare prin Casa de Asigurări de Sănătate, repet, într-un cuantum de 20 de mii de lei lunar. În acest sens, recomand o programare prealabilă telefonică pentru a ne asigura că, în momentul în care pacientul ajunge în serviciul de ambulatoriu pentru efectuarea investigațiilor imagistice, beneficiază de acea decontare”.

În plus, după cum anunța managerul Claudiu Lupău, în vederea creșterii calității actului medical, organigrama Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici” va fi completată cu personal de specialitate:

„Am obținut avizul, de la Colegiul Medicilor și de la Consiliul Local, în vederea inițierii procedurii de concurs pentru postul de medic ortoped specialist. Am transmis solicitarea către minister și așteptăm o publicare a acesteia în Viața Medicală. Din acel moment, vom începe, cât se poate de repede, procedura de concurs pentru postul de ortoped.

Pe finalul lunii august, așteptăm rectificarea bugetară pentru a putea scoate la concurs și posturile din Compartimentul Primiri Urgențe aprobate în urmă cu o lună, și anume cele cinci posturi de medic specialist, patru posturi de asistent, cinci posturi de registrator, două posturi de infirmieră și un post de brancardier”.

O altă prioritate a echipei de management este acreditarea RENAR a laboratorului spitalului, Claudiu Lupău sperând că problema va fi rezolvată până la următoarea contractare cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, scopul său fiind să obțină un buget lunar și pentru serviciile de laborator (analize medicale), astfel încât acestea să fie gratuite pentru pacienți.

La finalul dialogului nostru, managerul Claudiu Lupău a adus în atenție o problemă mai veche a sistemului medical, și anume comunicarea dintre unitățile spitalicești și medicii de familie. Pentru îmbunătățirea acestei comunicări, Claudiu Lupău a inițiat o serie de întâlniri trimestriale cu medicii de familie, la prima, găzduită de Spitalul Municipal din Beiuș chiar la începutul acestei luni, participând și Dorel Dulău, directorul general al C.A.S. Bihor, alături de Gabriel Popa, primarul municipiului Beiuș. Scopul acestui demers a fost clar expus de interlocutorul nostru:

„Medicii de familie trebuie să fie foarte bine informați despre tot ce se întâmplă, toate schimbările care au loc în spital, despre programul cabinetelor de specialitate, despre perioadele de întrerupere a programului, fiind foarte multe cabinete cu un singur medic specialist, sunt momente de întrerupere. Până la urmă, repet, scopul final este ca medicii de familie să poată transmite pacienților date exacte referitoare la programul și serviciile pe care ambulatoriul și spitalul noastre le oferă, astfel încât pacientul, când ajunge în ambulatoriul Beiuș, să beneficieze de tot confortul și de toată operativitatea în rezolvarea problemelor”.