Spitalul Clinic Pelican a prezentat ieri robotul da Vinci, un instrument care îi va ajuta pe medici să facă operații chirurgicale cu mai multă precizie, flexibilitate și control decât puteau face înainte.

Robotul include un braț folosit pentru camera video și 3 brațe mecanice cu instrumente chirurgicale atașate de ele. Chirurgul controlează toate (câte două în același timp) brațele în timp ce este așezat la o consolă de computer, lângă masa de operație. Consola oferă chirurgului o vedere în 3-D, de înaltă definiție, mărită, a câmpului operator.

„Din câte știu, roboți de acest fel mai sunt în București, Timișoara și Brașov. A costat 2,5 milioane de euro. După ce lucrezi cu el începi repede să vezi diferența. A fost deja folosit în 20 operații și îl vom folosi în cazuri mai complexe, cancer colorectal, pancreatic, la rinichi etc. O parte a aparatului se montează pe pacient, iar chirurgul are o mobilitate mai mare datorită brațelor, decât are în chirurgia laparoscopică. Poți folosi un braț, să prinzi ceva și apoi să lucrezi cu celelalte două. Datorită componentei 3-D, atunci când lucrezi cu el, te transpune efectiv în abdomenul pacientului”, a spus, printre altele, medicul Adrian Maghiar, în cadrul unei prezentări care a avut loc ieri, la ora 10.30, la Spitalul Pelican.  

Chirurgia robotică cu sistemul chirurgical da Vinci este folosită încă din anul 2000. Tehnica a fost rapid adoptată de spitale din Statele Unite ale Americii și Europa pentru a fi utilizată în tratamentul unei game largi de afecțiuni. Ea permite medicilor să efectueze multe tipuri de proceduri complexe cu mai multă precizie, flexibilitate și control decât este posibil prin tehnicile convenționale. În comparație cu chirurgia tradițională, chirurgia robotică oferă o gamă mai mare de mișcare și precizie, ceea ce poate duce la sângerare redusă, durere postoperatorie redusă și posibilitatea efectuării unor intervenții mai complexe prin abord minim invaziv. Adesea, chirurgul trebuie să opereze lângă organe, țesuturi și nervi sănătoși, sensibili. Scopul chirurgiei este de a elimina anormalitatea fără a afecta structurile sănătoase din jur. Dimensiunile reduse și flexibilitatea instrumentelor robotice fac acest lucru mai ușor de realizat.