Din acest an, două spitale orăşeneşti din judeţul Bihor acordă servicii de îngrijiri paliative. Spitalul din Aleşd şi cel din Ştei oferă din luna iulie astfel de servicii, până acum peste o sută de pacienţi cu boli incurabile beneficiind de îngrijiri.

Potrivit unui comunicat transmis de DSP Bihor, în urma modificării structurii unităţii şi încheierii contractelor de furnizare de servicii cu CAS Bihor, două spitale bihorene, respectiv Spitalul Orăşenesc Aleşd şi Spitalul Orăşenesc Ştei şi-au diversificat oferta de servicii spitaliceşti prin furnizarea de îngrijiri paliative pacienţilor adulţi cu anumită patologie şi în urma recomandării medicilor de specialitate (inclusiv medici de familie). 

"Beneficiarii serviciilor de îngrijiri paliative sunt pacienţi adulţi, suferind de boli cronice progresive, incurabile sau ameninţătoare de viaţă, care au simptomatologie necontrolată şi/sau suferinţă psiho-socială sau spirituală. Pe lângă tratamentul medicamentos, în cadrul întrijirilor paliative pacienţilor le este asigurată şi consiliere psihologică şi/sau religioasă", precizează comunicatul DSP. Îngrijirea paliativă se adresează pacienţilor cu următoarea patologie: boli neoplazice (tumorale sau hematologice); boli neurologice progresive (boala Alzheimer şi alte demenţe, boala Parkinson, scleroză multiplă); boli pulmonare în stadii avansate şi terminale (pneumopatie obstructivă, tuberculoză multirezistentă); insuficienţă cardiacă sau renală cronică, hepatică; alte boli incurabile progresive (de exemplu: artrită reumatoidă). La Spitalul Orăşenesc Aleşd funcţionează un compartiment de îngrijiri paliative cu şase paturi începând cu luna iulie 2014. De la înfiinţare şi până în prezent au beneficiat de îngrijiri paliative în cadrul spitalului peste 50 pacienţi. La Spitalul Orăşenesc Ştei funcţionează un compartiment de îngrijiri paliative cu şase paturi (în cadrul secţiei de medicină internă) începând cu luna iulie 2014. De la înfiinţare şi până în prezent au beneficiat de îngrijiri paliative în cadrul spitalului peste 50 pacienţi.