România este una din cele 3 țări ale Uniunii Europene care nu au un program național de screening pentru cancerul de sân în condițiile în care are o rată a mortalității cu 25% mai mare decat în UE. Și mai grav este că 52% dintre românce nu ṣtiu ce programe sunt disponibile pentru depistarea cancerelor și 90% nu au participat niciodată la un program de screening.

Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Roche România și Coaliția pentru Sănătatea Femeii publicat miercuri, 8 martie 2017. În cadrul acestuia a fost analizată perspectiva medicilor și a femeilor asupra problemelor existente în sistemul medical din România referitoare la managementul principalelor trei tipuri de cancer care afectează femeile din țara noastră: cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul ovarian. Studiul „Afecțiunile Oncologice Feminine în România”, realizat de ISRA Center, concluzionează că implementarea unui program de screening gratuit pentru cancerul de sân, promovarea adecvată a programului de screening existent pentru cancerul de col uterin și creșterea nivelului de educație cu privire la importanța controalelor medicale periodice sunt măsuri necesare pentru managementul eficient al afecțiunilor oncologice feminine în România.

90% dintre femei nu au participat la un program de screening!

Din perspectiva medicilor, avantajele programelor de screening sunt evidente, peste 89% dintre medicii ginecologi și medicii de familie recomandând femeilor investigații pentru depistarea precoce a cancerelor. În acelaṣi timp însă, 63% dintre medicii ginecologi susțin că nivelul scăzut de educație al pacientelor este principala provocare cu care se confruntă în diagnosticarea acestor tipuri de cancer, iar medicii de familie consideră lipsa gratuităţii drept principalul motiv pentru care româncele evită efectuarea acestor investigații medicale. De asemenea, medicii susțin că fondurile insuficiente și lipsa unei promovări solide a importanței prevenției duc la descoperirea acestor boli în stadii avansate. Din perspectiva femeilor, 52% dintre participantele la studiu (femei cu vârsta între 30 - 45 de ani din mediul urban cu peste 100.000 de locuitori) nu ṣtiu ce programe sunt disponibile pentru prevenția și depistarea în stadiu incipient a cancerelor. Mai mult, aproape 90% dintre acestea nu au participat niciodată la un program de screening pentru depistarea cancerelor feminine. Din perspectiva pacientelor, traseul prin sistemul medical este îngreunat de lipsa unor etape precise care trebuie urmate odata iniţiat procesul, precum și de dificultatea realizării investigațiilor, care trebuie realizate în centre diferite și momente diferite.

Aceste probleme semnalate atât de medici cât și de femei sunt accentuate de gradul scăzut al educației pentru prevenție în sănătate, dar și de comunicarea dificilă dintre medici și paciente, cauzate de lipsa unor cursuri de comunicare și supraîncărcarea medicilor. Conform studiului, 87% dintre femei și 25% dintre medici nu cunosc existența programului gratuit de screening pentru cancerul de col uterin, 85% dintre femei consideră că programele de screening cresc șansele de supraviețuire și 94% dintre ginecologi și 91% dintre medicii de familie consideră că un program de screening crește șansele de supraviețuire

Iniţiată de Fundaţia Renaşterea şi gândită ca un parteneriat strategic între ONG-uri, companii, medici, asociații ale pacienților precum şi instituţii publice, Coaliția pentru Sănătatea Femeii are ca obiective stabilirea prevenției și diagnosticării precoce a cancerelor ginecologice si mamare drept prioritate, prin implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân, promovarea programului national de screening pentru cancerul de col uterin și creșterea gradului de informare asupra necesității controalelor periodice în cazul cancerului ovarian.