Bucătăria japoneză este una dintre cele mai sănătoase din lume, bazându-se pe principii nutritive tradiţionale.
Iată câteva principii care pot fi aplicate în alimentaţia persoanelor care suferă de obezitate, recomandate de specialiştii în nutriţie din Japonia: Conţinut mare de orez - orezul poate reprezenta felul principal de mâncare; Conţinut mic de grăsimi - se elimină, în special, grăsimile saturate; Consumaţi de două ori mai mult peşte decât carne (dieta vestică, prin contrast, conţine de 47 de ori mai multă carne decât peşte); Legumele joacă un rol foarte important - cele mai populare sunt bambusul, vinetele, ciuperci diferite, cartofi dulci şi varză; Folosiţi mulţi aditivi naturali: ierburi, condimente precum ghimbirul, lămâia, seminţele de susan, muştarul, etc; Includeţi în felurile de mâncare soia sau sos de soia; Ca băutură răcoritoare folosiţi ceaiul verde, foarte bogat în antioxidanţi.