La Oradea debutează, joi, cea de-a 13-a ediție a Urogyn, Conferința Internațională de Uroginecologie, care se va desfășura pe parcursul a trei zile, în perioada 9-11 noiembrie 2023.

Spitalul Clinic Pelican este gazda acestei conferințe, Urogyn 2023, o întâlnire interdisciplinară națională și internațională între medicii specialiști de Urologie, Ginecologie, Chirurgie Generală, Medicină de Familie, precum și alte specialități. Urogyn este un prilej unic pentru discuții cu privire la problemele specialităților de Urologie, Ginecologie, subiecte de interes general în practica zilnică, aspecte clinice particulare, rezultate ale studiilor clinice sau experimentale, probleme privind formarea și perfecționarea continuă a celor ce activează în aceste specialități și se confruntă cu patologia uroginecologică. Uroginecologia este o specialitate care se ocupă cu afecțiuni la limita dintre competența ginecologului și a urologului. Aceste suferințe se datorează alterărilor planșeului pelvin, alterări care duc la incontinența de urină (pierdere de urină involuntară), prolaps de organe pelvine (căderea uterului și a vezicii), dureri pelvine și alte suferințe precum imperiozitatea micțională (urinare presantă) și urinări nocturne (trezirea din somn pentru a urina). În cadrul conferinței de Uroginecologie se vor efectua intervenții chirurgicale demonstrative pe parcursul cărora vor fi prezentate tehnicile chirurgicale în incontinența urinară și prolapsul urogenital de către prof. univ. dr. Maghiar Teodor, prof. univ. dr. Bumbu Gheorghe, asist. univ. dr. Coste Bogdan, conf. univ. dr. Scutelnic Ghenadie, care vor fi transmise live în sala de curs pentru a fi vizionate de participanți. Vor fi, de asemenea, cursuri teoretice joi, 9 noiembrie, între orele 15.00-18.00. Conferința presupune, de asemenea, prezentări de experiențe personale, lucrări, care se vor desfășura sub forma unor mese rotunde la Hotel Internațional din Băile Felix, vineri, de la ora 15.00, și sâmbătă, de la ora 9.00.

„Suntem convinși că această conferință oferă posibilitatea discuțiilor interactive, schimburilor de păreri și experiențe de care vor beneficia pacientele noastre, ținând cont de expertiza lectorilor prezenți la această conferință. Menționăm câteva nume: prof. univ. dr. Șerban Costa, prof. univ. dr. Deliu-Victor Matei, acad. prof. univ. dr. Florin Stamatian, prof. univ. dr. Ioan Coman, prof. univ. dr. Martha Orsolya, prof. univ. dr. Doru Diculescu, prof. univ. dr. Ovidiu Bratu și conf. univ. dr. Călin Chibelean. Mulțumesc conducerii Spitalului Pelican pentru găzduire, dar și sponsorilor care au făcut posibilă această conferință”, a declarat președintele Conferinței Urogyn 2023, prof. univ. dr. Bumbu Gheorghe.