InfoCons a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip comprimate de supt. Conform studiului, toate pastilele conțin E-uri, într-o mai mică sau mai mare măsură. Pe aproape 70% din etichete nu este menționată cantitatea de zahăr.

Au fost abordate aspecte precum: cantitate de aditivi alimentari, cantitate de zahăr și îndulcitori, arome identificate, substanțele active folosite, precum și informații utile referitoare la prospect.

Conform studiului realizat de InfoCons, 100% dintre pastilele ale căror etichete au fost supuse „radiografiei” conțin E-uri, într-o mai mică sau mai mare măsură. Pastilele de supt care au făcut obiectul studiului conțin în medie până la 2 E-uri, numărul minim de E-uri descoperit pentru acest tip de produse fiind 1, în timp ce numărul maxim descoperit este 6.

Pe aproape 70% din etichete nu este menționată cantitatea de zahăr. În urma efectuării studiului, s-a constatat faptul că zahărul apare menționat pe majoritatea etichetelor, însă pe aproape 70% din etichete nu este menționată și cantitatea. Conform studiului InfoCons, zahărul din pastilele de supt se încadrează pe o scală între 0 și 1,5 g per pastilă, în timp ce îndulcitorul este regăsit într-o cantitate încadrată între 0 și 1.1 g.

Cantitatea zilnică de zahăr recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este de 25 g/ zi, altfel spus 5 plicuri de zahăr. În momentul administrării pastilelor de supt, trebuie avut în vedere și acest aspect, întrucât este important să nu depășim această limită. Pe parcursul unei zile, meniul este destul de variat, iar în momentul administrării comprimatelor de supt, trebuie avute în vedere și cantitățile de zahăr din celelalte produse alimentare.

 

Sfaturi de la Protecția Consumatorilor

Pentru consumatori este indicat să păstreze prospectul pastilelor de supt, pentru a-l consulta când este cazul. „Consultați medicul sau farmacistul pentru mai multe informații sau neclarități legate de comprimatele de supt. În cazul apariției reacțiilor adverse, adresați-vă medicului dumneavostră sau farmacistului. Monitorizați-vă starea timp de 5 zile”, se afirmă într-un comunicat de la Protecția Consumatorilor în care se mai precizează că dacă boala nu se ameliorează, este indicat ca persoana în cauză să se adreseze medicului sau farmacistului.

„Suntem în perioada de viroze și de gripă, avem chiar o epidemie de gripă. Dar oare gripa și răceala pot trece dacă ne tratăm cu zahăr, sare sau diferite E-uri? Sau ar trebui să luăm niște medicamente care să ne ajute cu adevărat? Haideți să citim cu atenție eticheta și să înțelegem că este posibil să cumpărăm zahăr, sare și E-uri, la un preț extrem de mare, când am putea cumpăra medicamente, poate cu un gust nu atât de bun, o culoare nu atât de atrăgătoare, nu atât de dulci, dar să dăm banii exact pe ceea ce avem nevoie. Noi am citit pentru voi eticheta și este simplu și pentru voi: puteți scana codul de bare cu aplicația gratuită InfoCons și alegeți ceea ce doriți, gestionându-vă banii cu cap”, a explicat Sorin Mierlea - președinte InfoCons.