Vin Sărbătorile de Iarnă cu tradițiile gastronomice specifice - Atenție la îmbolnăvirea de trichineloză!
Având în vedere apropierea Sărbătorilor de Iarnă, precum și perioada specifică în care se sacrifică porci în gospodărie, pentru prevenirea îmbolnăvirii de trichineloză, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor recomandă populației mai multe măsuri.
Dacă doriți să preveniți eventualele îmbolnăviri este foarte important, conform DSP Bihor, să achiziționați animalele de la unități avizate sanitar. La fel de importante sunt: achiziționarea de carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar; trimiterea la examen trichineloscopic a probelor din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat în Centrele autorizate ale Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (punctele sanitar-veterinare din piețele agroalimentare și la medicii veterinari din comune) și respectarea recomandărilor acestora; pregătirea cărnii în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit; prelucrarea termică corectă a cărnii de porc, mistreț, urs (fierbere, frigere), știind că larvele de trichinella spiralis sunt distruse în minimum 15 minute la o temperatură de peste 71° C; prelucrarea termică a resturilor, măruntaielor, sângelui, provenite de la vânat sau porc și care urmează sa fie hrană pentru animale; curățarea ustensilelor folosite la manipularea cărnii; în cazul apariției primelor semne de boală, urmare a consumului de produse din carne din surse neverificate este necesară prezentarea la medic.
„Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare, uscare, procesare cu microunde a cărnii nu distrug larvele de trichinela spiralis”, se afirmă într-un comunicat al DSP Bihor.
Ce este trichineloza
Trichineloza este o zoonoză (o boală infecțioasă care este transmisă de la animal la om), boală cauzată de parazitul Trichinella spiralis, cauzată de consumul de carne insuficient tratată termic. Boala se transmite ocazional de la animale la om. Rezervorul natural de infecție sunt animalele sălbatice, carnivore sau omnivore (mistrețul, ursul, lupul, vulpea) precum și de rozătoare (șobolanul).
În țara noastră principala sursă de infecție pentru om este porcul. Porcul se contaminează prin consumul de șobolani sau dejecțiile acestora. Surse secundare de infecție sunt calul, mistrețul, nutria și ursul.
Omul se îmbolnăvește în urma consumului de carne de porc, mistreț sau urs infestată cu trichinella spiralis, atunci când această carne este insuficient fiartă sau friptă, sau este mâncată sub formă de preparate crude, sărate sau afumate. Unele obiceiuri culinare: prepararea termică „în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic; pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă, cresc riscul de îmbolnăvire. Receptivitatea este generală, iar imunitatea este de scurtă durată, cu reîmbolnăviri posibile. Boala nu se transmite interuman, însă poate evolua sporadic sau în focare familiale sau de colectivitate, din cauza consumului din sursă comună.
Perioada de incubație poate fi între 2 şi 28 de zile şi este perioada dintre consumul de carne şi apariția primelor semne de boală.
Boala debutează brusc, cu frison, febră, dureri de cap, astenie, edeme (umflături) ale feței, dureri musculare precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greață, vărsături), hemoragii subconjunctivale, subunghiale și retiniene. Tratamentul bolii se face în spital.
Dacă boala este nu diagnosticată şi tratată, larvele de trichinella pot rămâne toată viață în organismul uman, producând: dureri musculare, tulburări cardiovasculare, ale aparatului respirator, ale sistemului nervos, alergii. Decesele sunt cauzate de complicațiile cardio-vasculare (miocardită) și neurologice (encefalită, mielită).
„Este obligatorie analiza trichineloscopică a cărnii la sacrificarea animalelor, fără a se consuma sau comercializa carnea înainte de aflarea rezultatului”, se mai afirmă în comunicatul semnat de directoarea executivă a DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.