La inițiativa părintelui protopop Simion Goga, 30 de preoți din Protopopiatul Oradea s-au prezentat marți, 19 iunie, la Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea, pentru a dona sânge.

 

Marți dimineață, la ora 9.00, 30 de preoți din Protopopiatul Oradea s-au prezentat la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină din municipiu, pentru a dona sânge în scop caritabil.

„În dorința noastră de a ajuta și susține viața, observăm că, din păcate, spiritul civic nu este la înălțime. În ultimul timp, numărul donatorilor de sânge a scăzut semnificativ, cel puțin cu 20%, ceea ce pentru noi este un semnal mare de alarmă, deoarece, în această situație, spitalele, cu siguranță, nu vor putea onora toate cererile, pentru a face transfuzia sanguină. Sigur, salutăm orice fel inițiativă, mai ales când aceasta vine din partea preoților ortodocși. Este fără precedent această acțiune de amploare. Ocazional, s-au mai donat, dar nu organizat, și nu în această manieră. Cu siguranță, atunci când preotul se va întoarce în comunitatea lui, va ști să gestioneze și să promoveze acest act al donării de sânge, care este, practic, susținerea vieții”, a spus dr. Ligia Burtă, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea.

La rândul său, părintele Simion Goga, protopop al Oradiei, a subliniat următoarele: „Consider că această campanie este de inspirație divină, pentru că un gest mai frumos pentru creștini decât acela de a dona sânge nu cred că există. Un mare duhovnic spunea: „Mila creștină are două trepte: prima treaptă - Dăruiește ceea ce ai. Treapta a doua - Dăruiește ceea ce ești”. Mântuitorul Iisus Hristos nu a dăruit ceva material, dar s-a dăruit total, până la ultima picătură de sânge. Așadar, nu poate fi un mod mai frumos de a-i urma lui Hristos decât acela de a dărui ceva din noi, din ceea ce suntem... Când dăm și noi câteva grame de sânge, întoarcem Mântuitorului acel sânge pe care L-a vărsat pentru noi, deoarece îl dăruim unui om bolnav, cu care El se identifică”.

Potrivit părintelui Silviu Dobai, acțiunea a făcut parte din proiectul intitulat „Întinde o mână și dă o șansă vieții”. 

„În fiecare an, se organizează acțiuni similare de donare de sânge cu scop caritabil. Răspundem la apelurile venite din partea celor aflați în nevoie, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în Anul Centenar al Marii Uniri, fiind alături de cei aflați în suferință”, ne-a declarat părintele Silviu Dobai.