Personalul Inspecției de Prevenire și al Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților (SPIRC) din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor desfășoară în această perioadă, activități de pregătire a preșcolarilor și elevilor cu privire la modul în care pot preveni producerea unor situații de urgență.

Demersul urmăreşte totodată familiarizarea copiilor cu maniera în care trebuie să se comporte în cazul declanșării diferitelor tipuri de riscuri existente la nivelul județului. Acțiunile de informare și educație preventivă a copiilor, organizate în unitățile de învățământ din județ, se derulează sub formă de lecții deschise, prezentări, exerciții și alte activități, care, adaptate diferitelor categorii de vârstă, facilitează asimilarea și sedimentarea informațiilor menite a le proteja viața. Totodată, pentru protejarea copiilor, pompierii militari bihoreni desfășoară la nivelul întregului județ, campania „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău!”, lansată, în luna decembrie a anului 2020, de IGSU, E.ON și Delgaz Grid, al cărei obiectiv îl constituie conștientizarea adulților asupra importanței supravegherii copiilor și a respectării regulilor de siguranță în locuințe. Potrivit sondajului realizat de IRES pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), unul din patru români recunoaște că își lasă copiii mai mici de 10 ani nesupravegheați în locuință. De asemenea, potrivit datelor IGSU, în ultimii opt ani, 378 de copii au fost victime ale incendiilor la locuințe, iar 104 dintre aceștia și-au pierdut viața, majoritatea fiind nesupravegheați la momentul producerii tragediei. Folosirea necorespunzătoare a instalațiilor electrice sau a mijloacelor de încălzire sunt principalele cauze care, an de an, curmă vieți în rândul celor mici.  Copiii rămân categoria cea mai vulnerabilă, atunci când vorbim despre incendii produse la locuințe sau gospodării. În cele mai multe situații ei nu pot aprecia pericolele din jur și le lipsește puterea de a se salva din calea focului. Din totalul celor care și-au pierdut viața, aproximativ 69% provin din mediul rural, iar 31% din mediul urban.

Atenție părinți!

Având în vedere că cele mai multe evenimente care periclitează siguranţa celor mici se produc din cauza faptului că aceștia nu sunt supravegheați ori din cauza neglijenței adulților sau a lipsei de cunoștințe a acestora în domeniul apărării împotriva incendiilor, pompierii militari bihoreni recomandă părinților, bunicilor și tutorilor legali ai copiilor, respectarea următoarelor reguli: păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care copilul nu are acces; înlăturați orice curiozitate în legătură cu focul, explicându-i cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viața lui; nu îl lăsați singur în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcțiune; nu lăsați focul deschis nesupravegheat; nu îi permiteți să se joace cu focul; nu îi permiteți accesul, nesupravegheat, în depozitele de furaje, șuri, poduri, magazii, grajduri cu mijloace care pot produce incendii; odată cu creșterea, învățați-l cum să utilizeze sursele de aprindere și să se comporte în situații de pericol.

Învățați copilul următoarele reguli ce îi pot salva viața în situații critice:

dacă este singur acasă, să părăsească imediat locuința și să anunțe un vecin sau primul adult despre izbucnirea incendiului; dacă nu poate părăsi locuința, să telefoneze, dacă are posibilitatea, la 112 (numărul unic pentru urgențe) și să anunțe evenimentul precizând adresa, precum și faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră și să strige după ajutor; să nu se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele care intră în locuință; dacă i-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol și să se rostogolească până la stingerea flăcărilor; atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea acestuia.