De o bucată de vreme, aproximativ o lună, primesc vești despre ticălosul virus și cei aflați pe patul de suferință în spital.

Odată cu aceste vești, aflu câte ceva și despre cei din linia întâi, nevăzuți de noi, care fac tot ce le stă în putință pentru a le reda acestora sănătatea, neprecupețind niciun efort în a-i sluji cu dăruire și din tot sufletul. Nu mă interesează dacă veți găsi de cuviință să mă contraziceți. Sunt de acord că nu există pădure fără uscături... însă eu voi vorbi astăzi despre oameni integri, care aleg să-și cinstească și onoreze profesia aleasă, fie ea de medic, asistent medical, infirmier, brancardier sau ambulanțier. Azi voi vorbi despre Dana. E reală, la fel ca numele. E asistentă medicală, angajată într-un spital din orașul nostru, care a ales, în această perioadă critică, să lucreze la Municipal, pentru a-și uni eforturile cu ale celorlalți colegi în lupta pentru viață a celor internați. Și poate n-aș fi scris niciodată aceste rânduri, dacă nu aș fi îngrijorată pentru sănătatea ei. Și a colegilor ei! Și nu cred că sunt singura care-mi fac griji din acest punct de vedere. Fata asta nu contenește să mă uimească! După ce a făcut minuni, la propriu, cu o colegă de-a ei grav bolnavă, uzitând de tot ce știa că i-ar putea fi de folos spre vindecare, iat-o, în continuare, pe baricade, neobosită, ajutându-i pe alții, aflați în aceeași cumplită suferință, rămânând ore în șir îmbrăcată în acel combinezon de „siguranță”, suportând calvarul căldurii insuportabile și a celorlalte inconveniente pe care doar ele, cadrele medicale, le cunosc, noi doar le bănuim. Îmi pot închipui ce înseamnă Dana pentru bolnavi! Și cât de greu trebuie să fie să nu poți să-i arăți celui suferind că ești acolo, lângă el, că îți pasă - printr-un zâmbet, prin mimica feței, fiindcă aceste gesturi nu se văd prin mască și, atunci, este nevoie să le suplinești cum poți: prin prezență, printr-o mângâiere ori un cuvânt de încurajare! Eu nu sunt cea mai în măsură să vorbesc despre Dana. Despre ea vorbesc și vor vorbi bolnavii vindecați și-i vor mulțumi câte zile vor avea pe pământ, poate de aceea rezistă fata asta! 

Dana, tu ești un înger trimis printre oameni cu o misiune specială, ai grijă de tine! Dumnezeu să te aibă în paza Sa cea Sfântă! Tuturor celor care se regăsesc în postura Danei, care vă luați zilnic la trântă cu boala, fie că vă cheamă Maria, Florina, Petrică, Mihaela și lista poate continua, vă doresc multă sănatate, putere de muncă, energie, răbdare, tenacitate, optimism, liniște sufletească și vă transmit un singur gând: va fi bine! Cu inimoși ca voi, mai există iubire, mai există speranță!

Flori DUDAȘ