Luminița Cionca are 18 ani și locuiește în Oradea. La vârsta de 4 ani, tânăra a fost diagnosticată cu o boală cruntă, epilepsie, pentru care a urmat tratament mai mulți ani. Nouă ani mai târziu, i s-a pus un alt diagnostic, Ataxie cerebeloasă sechelară. În momentul de față, aceasta depinde în totalitate de mama ei, neputând să se țină singură pe picioare. Luminița face zilnic terapii la domiciliu, care implică costuri enorme pentru cea care i-a dat viață.

 

La vârsta de 13 ani, viaţa fetei s-a schimbat radical. După ce a început să acuze ameţeli, greaţă şi dureri de cap, mama Luminiței a decis să o ducă la medicul de familie, care a tratat-o de criză de colecist. Însă după încă o săptămână au apărut şi tulburări de mers. În momentul în care a văzut că fiica ei nu se mai poate ţine pe picioare, Olimpia a realizat că este nevoie de mai multe investigaţii. Nu apucase să-şi facă încă un plan de bătaie când copila a făcut o criză puternică şi a fost luată de ambulanţă şi dusă la spital, iar în scurt timp a intrat în comă. După toate analizele făcute, mama avea să afle că fiica ei este suspectă de tumoare cerebrală. A refuzat să creadă acest lucru şi a plecat la Cluj pentru a cere şi alte păreri. În tot acest timp, starea Luminiţei se degrada de la o zi la alta. Primul diagnostic pus de medicii clujeni a fost de encefalită. Însă nici aceasta nu avea să fie adevărata problemă de sănătate a fetei. După mai bine de cinci săptămâni s-a aflat, de fapt, că vinovatul pentru boala copilei era un virus banal, luat cel mai probabil din aer, care, însă, nu a fost depistat din timp. Iar în scurt timp, a fost pus şi adevăratul diagnostic: cerebelită subacută cu virus herpus care a dus la atrofie cerebeloasă, diplopie (vedea dublu), pareză de nerv cranian şi epilepsie. Luminiţa duce o luptă aprigă cu această boală cumplită, care a ţintuit-o într-un scaun cu rotile. Este conştientă că trebuie să facă eforturi uriaşe pentru a reuşi să fie, măcar în proporţie de 60%, copilul vesel şi talentat pe care îl ştia toată lumea înainte ca boala să-i atace organismul.

Întreaga poveste a Luminiței se găsește pe https://www.sperantapentruromania.ro/cause/cionca-luminita/

Pe lângă ambiţia ei de a se pune pe picioare şi eforturile supraomeneşti pe care le face mama ei pentru a-i asigura tratamentul zilnic, tânăra are nevoie şi de un pic de ajutor din partea noastră.

Donații pentru Luminița se pot face în următoarele conturi bancare:

BCR (Banca Comercială Română)

ÎN LEI: RO 74 RNCB 001813 82799 00003

ÎN EURO: RO 04 RNCB 0018138279900002

COD SWIFT: RNCBROBU

SUCURSALA: Chișineu Criș, jud. Arad

Raiffeisen Bank

ÎN LEI: RO39 RZBR 0000 0600 1204 2338

ÎN EURO: RO24 RZBR 0000 0600 1218 9757

CODE SWIFT: RZBRROBU

SUCURSALA: Chișineu Criș, jud. Arad

Banca Transilvania

ÎN LEI: RO18BTRLRONCRT0365344401

ÎN EURO: RO65BTRLEURCRT0365344401

COD SWIFT: BTRLRO22

SUCURSALA: Chișineu Criș, jud. Arad