Caritas Eparhial Oradea a devenit partener în cadrul programului social Masă caldă și oferă mâncare tradițională, pregătită în condiții de siguranță persoanelor deținătoare de carduri sociale de masă caldă eliberate de Direcția de Asistență Socială Oradea.

„Asociația Caritas Eparhial Oradea a ales, în momente dificile, să rămână alături de cei vulnerabili, de cei singuri, de cei în vârstă, dar - mai ales - de cei ai nimănui, de cei „ai străzii” pe care noi, angajați și voluntari, îi numim „ai noștri”, întrucât simțim în egală măsură cu ei deznădejdea lor, resemnarea, durerea și abandonul. Fiind atât de aproape de ei în mod obișnuit, la ceas de cumpănă nu puteam fi decât tot lângă ei, oferindu-le hrana pe care nu și-o pot permite, hrană pentru care - cei bolnavi și singuri - au renunțat uneori să mai lupte”, transmite, printr-un comunicat de presă, pr. Olimpiu Todorean, președintele Caritas Eparhial Oradea.

Cei 40 de beneficiari au primit zilnic masa de prânz în perioada stării de urgență, iar, ulterior, în perioada stării de alertă.

„Beneficiarii ne-au răsplătit eforturile livrării mâncării prin mulțumiri, zâmbete timide, prin priviri din care curgeau lacrimi de recunoștință. În total, am distribuit 8.200 porții de hrană caldă în acest interval”, mai spune părintele Olimpiu Todorean.

Caritas Eparhial Oradea, prin Cantina Socială, situată în Oradea, str. Theodor Aman, nr. 1C, a devenit partener în cadrul programului social Masă caldă și oferă mâncare tradițională gustoasă (felul I și felul II), pregătită în condiții de siguranță, persoanelor deținătoare de carduri sociale de masă caldă eliberate de Direcția de Asistență Socială Oradea.

Conform Ordonanței de Urgență 115/2020, suma alocată unui beneficiar este de 180 lei pe lună. Aceasta înseamnă că un beneficiar de tichet social care apelează la serviciul Cantina Socială a Asociației Caritas Eparhial Oradea poate beneficia 12 zile de o masă caldă (felul I și felul II), în intervalul de luni-vineri, iar Asociația va asigura din resurse proprii pentru alte trei zile masa caldă persoanelor care se vor abona la serviciul Cantina Socială. Astfel vor beneficia 15 zile de o masă caldă în loc de 12 zile, în cuantumul aceleiași sume de 180 de lei, alocate prin subvenție.

„În continuare, la Asociația Caritas Eparhial Oradea, cel mai important sprijin rămâne cel uman, chiar dacă și noi, uneori, suntem îngrijorați. Împreună, chiar și separați, precum ne cere distanțarea socială, vom putea trece prin acest impas. Şi poate că acesta este cel mai important aspect: să ne unim eforturile pentru a le rămâne alături celor deznădăjduiţi, flămânzi şi singuri şi care – în vremuri atât de tulburi –  nu resimt doar povara anilor, cât – mai ales – grija zilei de mâine şi neputinţa de a-şi asigura mâncarea caldă de care au atât de multă nevoie”, menționează Olimpiu Todorean.