Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bihor a găzduit joi, 10 august, un atelier de creație pentru copii intitulat „Arta și cultura rromă pentru tânăra generație”. În cadrul evenimentului, 30 de elevi rromi de la unități de învățământ din Bihor, cu rezultate școlare deosebite, au fost premiați cu diplome și premii în bani în valoare de câte 400 de lei.

Scopul proiectului „Caravana Culturală - Romi pentru România” este acela de a susține și promova cultura rromă tradițională și modernă, atât în rândul comunităților de rromi, cât şi în spațiul cultural național, prin sprijinirea creației rrome, respectiv a elevilor romi care s-au remarcat și pot deveni modele demne de urmat.

Astfel de evenimente promovează valorile culturale rrome și românești, construind şi menţinând identitatea culturală și premisele unui dialog intercultural.

La activitatea au fost prezenți și tineri liceeni și studenți rromi care fac parte în rețeau „Modele bihorene rrome”, constituită de ISJ Bihor, cu sprijinul APRPE Bihor, care le-au vorbit celor 30 de elevi mai mici despre pașii spre succes, despre secretele reușitei lor școlare, încurajându-i  să își urmeze visul prin educație.

Cei 30 de elevi au fost însoțiți de cadrele didactice și directorii din 11 unități de învățământ din județ care au contribuit la reușita școlară a elevilor: Școala Gimnazială nr. 1 Avram Iancu, Școala Gimnazială „Puiu Sever” Ineu, Liceul Tehnologic nr. 1 Dobrești, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca, Școala Gimnazială nr. 1 Husasău de Tinca, Liceul Teoretic „Constanti Șerban” Aleșd, Școala Gimnazială nr. 1 Lăzăreni, Școala Gimnazială nr. 1 Drășești, Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca, Colegiul Național „Onisifor Ghibu” Oradea, Școala Gimnazială nr. 2 Bogei.

Horea Abrudan a subliniat interesul susținut al ISJ Bihor de a asigura un acces la educație echitabil pentru toți elevii, în special pentru cei rromi, prin implementarea Programului Național de Reducere a Abandonului Școlar în 66 de unități de învățământ din județul Bihor. De asemenea ISJ Bihor acordă o atenție deosebită învățământului în limbile minorităților naționale maghiare, slovace, rrome și germane.

Subsecretarul de stat Marian Daragiu a evidențiat necesitatea activizării grupului de tineri liceeni rromi, prin implicarea acestora în diferite campanii care pot încuraja participarea școlară a elevilor rromi.

Acțiunea s-a derulat sub coordonarea consilierelor CNCR-RK Corina Păun și Laura Bujor, cu implicarea directă a lui Marian Daragiu subsecretar de stat în cadrul Ministerului Educației, a lui Ioan Lakatoș, președintele APRPE Bihor, a subprefectului Emilian Pavel, a lui șefului IȘJ Bihor Horea Florian Abrudan, a adjunctei Kéry Hajnal și a inspectorului școlar pentru rromi Ionel Cordovan.

Evenimentul a fost parte a proiectului Caravana culturală ,,Rromi pentru România”, derulat de Centrul Național de Cultură a Romilor - Romano Kher (CNCR-RK), în parteneriat cu Asociația Partida Romilor „Pro Europa” (APRPE) și cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor.