Au ajuns la spital după ce au mâncat şuncă cu toxina botulinică
Doi fraţi şi verişorul acestora au fost internaţi la Secţia de Boli Infecţioase din Oradea cu botulism, după ce au consumat şuncă contaminată. Specialiştii de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor au fost sesizaţi asupra existenţei unei suspiciuni de toxiinfecţie alimentară botulinică la om, diagnostic confimat ulterior în urma analizelor.
Ca urmare a anchetei epidemiologice, inspectorii sanitari au identificat o primă persoană care a manifestat simptome de toxiinfecţie alimentară cu toxină botulinică, precum şi o cantitate de 87 de kg de carne şi produse din carne posibil contaminate. Potrivit unui comunicat remis de conducerea DSVSA Bihor, din sortimentele de carne, care au fost puse sub sechestru de autoritatea competentă, au fost recoltate probe pentru efectuarea analizelor de laborator în vederea confirmării prezenţei toxinei botulinice. Ulterior acestor investigaţii, alţi doi bărbaţi, din familia primei persoane diagnosticate cu botulism, au fost depistate cu aceeaşi boală. Pacienţii au fost internaţi la secţia de Boli Infecţioase, din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie, iar alimentele contaminate cu toxina botulinică confiscate urmează a fi distruse. Conform informaţiilor furnizate de doctorul epidemiolog Iulian Zaporojan, pacienţilor care au consumat şuncă contaminată le-a fost administrat serul antibotulinic, iar starea lor de sănătate evoluează favorabil. Specialiştii atenţionează că toxina botulinică este una dintre cele mai patogene infecţii alimentare deoarece într-o cantitate extrem de mică poate afecta un număr mare de persoane. De asemenea, toxina este produsă în alimente de origine animală sau vegetală, în condiţii de anaerobioză. După ingerare, incubaţia durează de la 2 ore până la 14 zile de la ingestia produselor contaminate. Debutul bolii este virulent şi include tulburări digestive, stare de letargie, slăbiciune, ameţeală, uscăciune în cavitatea bucală, greutate în înghiţire şi sete.
I. Cele 87 de kg de carne şi proparate din carne posibil contaminate, cu toxina botulinică, nu trebuiau supuse, in prealabil, controlului sanitar veterinar? II. Sunca contaminată, era procesata de un agent economic, sau era produsa in gospodaria proprie?