A fost o nouă sărbătoare în viața deserviților cantinei sociale Caritas Catolica. După ce cu o săptămână înainte au beneficiat de pachete de alimente cu ocazia paștelui catolic, în vinerea mare ortodoxă, angajații asociației i-au așteptat, din nou, cu o mică atenție: pachețele de Paști, suplimentare, pe lângă masa caldă pe care o primesc, zilnic, și în timpul stării de urgență cauzată de pandemie.

„Majoritatea beneficiarilor primesc masa caldă, acasă, la domiciliul lor, în cadrul serviciului de catering oferit de Caritas Catolica, însă cei câțiva care preiau personal mâncarea de la ghișeul cantinei au avut parte de o surpriză neașteptată în vinerea mare ortodoxă: au fost întâmpinați, chiar la poarta instituției, de către PS Böcskei László, episcopul romano-catolic de Oradea. Excelenţa Sa a rostit câteva cuvinte de încurajare, a oferit o binecuvântare și a împărțit personal pachetele de alimente beneficiarilor, care au dat dovadă de bun spirit civic, stând la rând disciplinat în măștile și mănușile oferite de Caritas Catolica și respectând pe cât posibil regulile de distanțare între ei”, menţionează Szombati-Gille Tamás, responsabil comunicare -Caritas Catolica.

Să ofere ajutor celor aflați în nevoie, indiferent de apartenența lor religioasă sau etnică, a constituit, de la bun început, unul dintre principiile de bază ale activității Caritas Catolica. Printre sutele de oameni care beneficiază zilnic de ajutorul oferit de asociaţie se află români și maghiari, catolici şi ortodocși, toți loviți de o soartă grea și toți ajutați în spirit creștin, fără diferențiere. De aceea a avut loc dubla sărbătorire a Paștelui, care a devenit o tradiție de-a lungul anilor. 

„Mă gândesc la toți cei care sărbătoresc Sfintele Paști în aceste zile. Este o sărbătoare specială, pentru că, în situația de față, este destul de greu să ne întâlnim. Dar măsurile de protecție împotriva virusului nu ne împiedică să ne gândim la Dumnezeu și să primim binecuvântarea lui. Vreau să vă transmit această încredere, și vă rog să aveți răbdare şi, în același timp, tărie a sufletului că vom trece cu bine peste această încercare. Mulțumesc Caritasului, care are grijă nu doar de dumneavoastră, ci de mulți alții care beneficiază de sprijinul asociaţiei în casele lor. Mulți dintre angajații Caritas, care lucrează în cămine de bătrâni, sunt închiși în clădire pe perioade de 15 zile. Ei nu au voie nici să meargă la familia lor, la soț, soție sau copii. Trebuie să îngrijească rezidenții vârstnici, sub regim de carantină, pentru a le proteja sănătatea. Să ne gândim la ei și să le mulțumim pentru grija lor. Sărbători binecuvântate, tuturor”, a spus PS Böcskei.

În Oradea, au primit pachete de Paști un număr total de 77 de persoane. Pachetele au conținut pâine, conserve de supă și ciuperci, fulgi de cereale, salam, brânză topită, batoane de musli și ouă de Paști.

„O parte a alimentelor donate au fost oferite ca sponsorizări de către firme, persoane fizice și organizații precum Fast Connection, mag. Peter Zidar diacon, Caritasverband Passau, Volkshilfe Vien, Caritas Uden, parteneri consacrați ai asociației Caritas Catolica Oradea”, a menţionat purtătorul de cuvânt al asociaţiei.