Săptămâna trecută, un grup de 15 sponsori din orașul Uden, Olanda, i-a vizitat pe nevoiaşii şi bolnavii sprijiniţi ai Asociației Caritas a Diecezei romano-catolice din Oradea.  

Grupul, format în mare parte din pensionari olandezi, a vizitat instituțiile administrate sau sprijinite de Caritas Catolica Oradea, respectiv cămine de bătrâni, centre de îngrijire la domiciliu, cantine sociale şi case de copii.

Potrivit informațiilor furnizate de Szombati-Gille Tamás, responsabil comunicare - Caritas Catolica, tot în cadrul programului, oaspeții din Olanda au participat la o întâlnire cu episcopul romano-catolic László Böcskei, care le-a mulţumit pentru activitatea lor îndelungată şi altruistă, prezentându-le proiectele de viitor ale episcopiei.

Vineri, sub îndrumarea primarului din Sălacea, Béla Horváth, olandezii au vizitat familii de romi din comună, cărora le-au dus dulciuri şi alte donaţii.

„Cei din Uden sunt sponsori principali ai Asociației Caritas Catolica Oradea, deşi grupul lor nu e format din oameni deosebit de înstăriţi, ci din simpli pensionari olandezi, care au decis să-şi sacrifice o parte a timpului lor liber pentru desfășurarea activităţilor caritabile. Prin urmare, pe tot parcursul anului, ei colectează îmbrăcăminte, alimente, articole de igienă, mobile şi alte donaţii în Olanda, sprijinind sistematic prin aceasta beneficiarii Caritas Catolica Oradea”, a menționat Szombati-Gille Tamás.

Reprezentanţii organizaţiei vizitează, an de an, Caritasul orădean. De această dată, însă, a sosit un grup mai numeros, pentru ca voluntarii, care s-au ocupat de colectarea, sortarea, ambalarea și transportul donaţiilor, să aibă ocazia de a se întâlni personal cu acei beneficiari, respectiv nevoiaşi, pentru care ei lucrează în fapt. Grupul a fost condus de Ad van den Brand, reprezentant al organizației Caritas Schijndel şi Wilhelmien Donkers, de la Caritas Uden.

„Cred că oamenii care trăiesc în societăţi cu economii dezvoltate, trebuie să îi sprijine pe cei mai puţin norocoşi. Sunt bucuros că, aici, în Oradea, funcţionează această organizaţie, Caritas, pe care am cunoscut-o şi în care avem încredere. Cred că, împreună, chiar dacă nu schimbăm lumea, suntem în stare să îmbunătăţim măcar viaţa nevoiașilor din jurul nostru. De aceea, doresc să-mi exprim recunoştinţa faţă de sponsorii de acasă şi orădeni, de asemenea, pentru că ne sunt parteneri în această misiune”, a declarat Wilhelmien Donkers, conducătorul organizaţiei Stichting Caritas St. Petrus Uden.