Elevii din 15 familii, numeroase și cu venituri reduse (mame singure care cresc mai mulți copii), din județul Bihor, majoritatea din mediul rural, au primit, prin intermediul Fundației Comunitare Oradea, rechizite, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte.

De la începutul programului, din 2017, nu a crescut doar numărul beneficiarilor, ci și al donatorilor dornici să ofere ajutor acestor copii. Fundația organizează periodic campanii prin care îndeamnă nu doar la donații în bani, ci și în bunuri, cum ar fi încălțăminte sau ghiozdane echipate. În fiecare campanie, doritorii se înscriu într-un tabel în care pot vedea numele copilului pentru care donează și mărimea acestora. Nu sunt acceptate prin donații decât produse noi, potrivite pe mărimile copiilor.

„În această campanie, de început de an școlar, am rămas surprinși de cât de multă lume s-a oferit să doneze ghiozdane și încălțăminte și de cât de repede am acoperit nevoile tuturor copiilor. Am avut chiar multe ghiozdane în plus, pe care am reușit să le direcționăm spre alți copii nevoiași, care nu sunt incluși în programul nostru. Asta e frumusețea programului – întotdeauna ne vin în ajutor mulți donatori și voluntari și astfel putem, împreună, să dăruim acestor copii șansa de a părăsi mediul în care trăiesc în prezent. Încercăm să nu judecăm faptele părinților (la rândul lor fiind lipsiți de educație), ci ne gândim în primul rând la copii și suntem siguri că odată sprijiniți, mulți dintre ei vor ajunge să-și atingă întregul potențial”, susține Roxana Trifa, coordonatoarea Fondului de burse

Programul „Fondul de burse” este singurul program social al Fundației Comunitare Oradea. Prin acest program se încurajează continuarea studiilor elevilor care sunt în pericol să abandoneze școala din cauza veniturilor mici ale familiei din care fac parte. Toți cei 45 de elevi incluși în program primesc anual o bursă în valoare de 1.000 lei sub formă de bunuri, care sunt distribuite de patru ori pe an, de către coordonatorul programului împreună cu voluntari. Costurile acoperite de bursă sunt: rechizite, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte.

Programul a fost lansat în anul 2017, când avea doar 20 de beneficiari, dar cererile fiind mari, numărul copiilor care primesc bursa a crescut, până în prezent, la 45.