Părinții șoferi și copiii pasageri au fost invitați de polițiștii bihoreni să se alăture demersurilor unei campanii preventive, care promovează importanța folosirii sistemelor de siguranță pentru copii, în deplasările rutiere.

Accidentele rutiere sunt o realitate a zilelor noastre. Urmările nerespectării legislației privind regulile pentru transportarea minorilor în siguranță, în autoturisme, pot fi tragice.

„Vă reamintim că, în perioada 1 ianuarie-12 iulie, în urma accidentelor de circulație produse în Bihor, au fost vătămați 22 de minori, pasageri în autovehicule, cu vârste cuprinse între două luni și 18 ani, respectiv un minor de 13 ani, a decedat, 4 minori cu vârste cuprinse între două luni și 13 ani au fost răniți grav, iar 17 minori, cu vârste cuprinse între doi ani și 18 ani, au fost răniți ușor.

Din investigațiile efectuate de polițiștii rutieri bihoreni, s-a constatat că doar 3 dintre minorii pasageri în autovehicule, victime ale accidentelor rutiere produse în acest an, pe raza județului Bihor, erau transportați cu îndeplinirea prevederilor legale, respectiv erau fixați sau prinși cu dispozitive de fixare în scaun ori purtau centura de siguranță”, se afirmă într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.

Pe parcursul lunii august, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor acționează în campania națională „Misiune Zero Copii neasigurați în mașină”, derulată de Poliția Română, în parteneriat cu Stațiile PETROM.

Campania vizează conștientizarea părinților cu copii mici, dar și a copiilor, cu privire la importanța folosirii sistemelor de siguranță pentru copii, în timpul deplasărilor rutiere.

Prin acțiunile derulate, cu precădere în stațiile de alimentare cu carburanți, polițiștii de prevenire și cei rutieri bihoreni și-au propus conștientizarea și responsabilizarea părinților cu privire la obligativitatea folosirii sistemelor de siguranță în mașină, în cazul în care aceștia călătoresc însoțiți de cei mici.

Polițiștii le-au explicat adulților cu care au interacționat despre importanța respectării normelor rutiere privind portul centurii de siguranță și a sistemelor de retenție în cazul copiilor, subliniind faptul că, în momente critice, acestea salvează vieți.

În cadrul interacțiunii cu cetățenii, polițiștii bihoreni le-au explicat părinților cu copii mici faptul că, atunci când nu folosesc centura de siguranță, copiii văd și preiau acest obicei și că, nefolosirea sistemelor de siguranță pentru copii sau folosirea incorectă a acestora pun în pericol viața copilului.

De asemenea, polițiștii i-au informat pe copii că centura nu este opțională și că este foarte important să o poarte, pentru că îi protejeză și le poate salva viața.

Totodată, în cadrul acțiunilor derulate, polițiștii de prevenire și cei rutieri bihoreni le-au oferit conducătorilor auto cu care au interacționat materialele promoționale ale campaniei, respectiv parasolare și stickere inscripționate cu mesajul campaniei.