„Sunt creștin și îmi cer parte din suferința semenilor mei”, s-a rostit la slujba de Paște a personalului Caritas Catolica din Oradea, ceremonie condusă de preotul paroh Egeli Iosif, directorul adjunct al asociației.

O parte importantă a pregătirilor de Paște reprezintă efortul depus pentru a ajuta cât mai mulți oameni marginalizați și comunități nevoiașe, făcând sărbătoarea săracilor mai frumoasă și îmbogățindu-le masa festivă. Un alt principiu important în munca caritativă este acela de a oferi ajutor în spirit creștin tuturor nevoiașilor, indiferent de apartenență lor etnică sau religioasă. De aceea angajații și voluntarii asociației Caritas au derulat o serie de acțiuni umanitare cu ocazia ambelor sărbători pascale: atât cel catolic, cât și cel ortodox.

„Cu ocazia celei mai recente acțiuni, s-au distribuit pachete de alimente pentru un număr total de 108 persoane și familii nevoiașe, de Paștele ortodox, în perioada 26 aprilie-5 mai. Pachetele au conținut pâine, șuncă presată, conserve de supă, băuturi răcoritoare, dulciuri, dar și alimente de bază precum zahăr, ulei, făină sau paste făinoase”, anunță Szombati-Gille Tamás, responsabil comunicări - Caritas Catolica.

Potrivit acestuia, o parte a bunurilor distribuite a provenit din colecta tematică a parohiilor romano-catolice, iar restul din donații a unor persoane fizice și juridice. Un merit enorm în înveselirea sărbătorilor săracilor a avut și Banca Pentru Alimente Oradea, care, pe de o parte, a contribuit la pachetele de Paște prin bunurile colectate la magazinele Lidl, iar pe de altă parte, printr-un parteneriat cu magazinele KFC, reușind să ofere o donație însemnată din produsele de pui specifice firmei de fast-food, prin care Caritas a putut oferi o masă caldă specială pentru 70 de vârstnici instituționalizați, 70 de persoane marginalizate, dar și alți zeci de copii orfani care trăiesc în case de tip familiar. „În urmă cu o lună, cu ocazia Sărbătorilor Pascale catolice, s-au mai distribuit 150 de pachete de alimente neperisabile nevoiașilor, provenite dintr-o colectă tematică a unei fundații din Olanda. Alți 90 de beneficiari înregistrați la Cantina Socială Caritas au primit pachete care conțineau alimente specifice sărbătorilor, cum ar fi cozonacul și șunca afumată”, menționează Szombati-Gille Tamás.

Acesta subliniază că, pe lângă ajutorul individual, Caritas Catolica a continuat sprijinirea comunităților aflate în dificultate și la nivel instituțional.

„În Săptămâna Mare, un număr de 1.900 de borcane cu piure de mere, fasole și morcovi au fost donate Fundației Ciore Roma pentru ajutorarea familiilor defavorizate de romi, iar alte 620 kg de fasole, mazăre și alte legume vor fi distribuite filialei Băncii Pentru Alimente din Oradea, care le-a redistribuit la zeci de ONG-uri care lucrează pentru ajutorarea săracilor”, a mai spus reprezentantul Caritas Catolica.

În același timp, s-a continuat și ajutorarea cu îmbrăcăminte a comunităților sărace, acțiune care are loc pe tot parcursul anului. În perioada Postului Mare, un total de aproximativ 6400 kg de haine second-hand, încălțăminte, articole de toaletă și obiecte de uz casnic au fost donate departamentelor sociale ale primăriilor comunelor Săcueni, Tinca și Husasău de Tinca.

Prin aceste donații, organizația Caritas Catolica s-a străduit să-i ajute pe cei aflați la nevoie, să sărbătorească Învierea cu un spirit mai liniștit, eliberat de povara copleșitoare a lipsei și să petreacă prânzul festiv la o masă mai abundență.