Deoarece se confruntă cu lipsa locurilor libere în creșele și grădinițele de stat, tot mai mulți părinți sunt nevoiți să aleagă pentru copiii lor sistemul de învățământ preșcolar sau antepreșcolar privat.

 

Numărul copiilor care merg la o creșă sau grădiniță privată din țară a crescut accelerat în ultimii zece ani, procentul acestora crescând de la 2.9% în anul școlar 2013/2014 la 7.1% în anul școlar 2021/2022.

Dacă unii părinți aleg învățământ preșcolar sau antepreşcolar privat pentru flexibilitatea programului prelungit pe care acestea îl oferă, vacanțelor mai scurte, precum și datorită condițiilor și programei educaționale oferite, din ce în ce mai mulți părinți sunt nevoiți să aleagă pentru copiii lor sistemul de învățământ preșcolar sau antepreșcolar privat, deoarece se confruntă cu lipsa locurilor libere în creșele și grădinițele de stat.

Creșterea numărului de elevi, dar și inflația, precum și costurile salariale în creștere cu personalul didactic a umflat costul învățământului privat din țară.

Clubul Copiilor (clubulcopiilor.ro) a încercat să afle care sunt costurile medii pentru învățământul privat din marile orașe ale țării, precum și orașele unde acesta este cel mai accesibil, raportat la nivelul salarial din zona respectivă. Astfel, au fost analizate costurile a peste 150 de instituții private de învățământ preșcolar şi antepreșcolar din capitală și orașele reședință de județ ale țării. Costurile includ atât taxa lunară, cât și tariful pentru masă, care se percepe separat în majoritatea cazurilor.

Prețul mediu cel mai mare este în orașul Cluj-Napoca, unde taxă lunară medie este de 2.270 lei, urmat imediat de Capitală, unde prețul mediu lunar este de 2.200 lei. De precizat că cea mai scumpă creșă/grădiniță din cele analizate de Clubul Copiilor nu se află în orașul de sub Feleac, ci în capitală.

Dacă clasarea primelor două orașe nu este neapărat o surpriză pentru multă lume, clasarea orașului Târgoviște, precum și a orașelor Oradea și Târgu-Mureș în top 5 este surprinzătoare. Brașovul, Constanța și Ploieștiul sunt alte trei orașe care se regăsesc în top 10 și unde costul cu învățământul privat este mai mare decât media națională.

Oradea ocupă locul 4 în topul orașelor cu cele mai scumpe creșe și grădinițe private din țară, un loc neobișnuit pentru un oraș care nu este în mod obișnuit asociat cu un cost ridicat al serviciilor.

Mai jos găsiţi lista celor mai scumpe 10 oraşe, precum şi lista oraşelor unde învăţămentul privat este cel mai scump raportat la puterea de cumpărare locală.

Rezultatele complete le puteți vedea accesând linkul de mai jos: https://www.clubulcopiilor.ro/cele-mai-scumpe-si-ieftine-crese-si-gradinite-private-din-tara/