Cu ocazia unui interviu acordat recent, Dorel Dulău, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, anunța controale la medicii de familie și de specialitate, tema fiind eliberarea concediilor medicale.

 

„Anunțăm, și prin intermediul cotidianului Crișana, că în perioada următoare vom efectua, în limita competențelor legale ale CAS Bihor, controale asupra modului de eliberare a concediilor medicale, Aceste verificări vor fi efectuate atât la medicii de familie, cât și la medicii de specialitate, din spitalele și ambulatoriile publice și private. Controalele vor fi făcute atât în zona rurală, cât și în cea urbană din județul Bihor.

Menționez că facem aceste controale în contextul verificărilor la nivel național, chiar dacă în Bihor trendul concediilor medicale – atât ca număr de zile plătite, cât și ca sume decontate – este descrescător în 2023 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Consideram necesară o acțiune de verificare a modului de eliberare a concediilor medicale, tocmai pentru contribui la imprimarea unei anumite rigori în aplicarea normelor legale din domeniu. Pe de altă parte, considerăm important ca asigurații bihoreni să beneficieze în totalitate de dreptul legal de recuperare a stării de sănătate proprii, a copiilor pe care îi au în îngrijire sau a aparținătorilor bolnavi oncologici, prin repaus și recuperare medicală confirmate de emiterea concediilor medicale, cu respectarea legii”, a declarat Dorel Dulău.

Șeful CAS Bihor a făcut și o analiză comparativă succintă a situației concediilor medicale acordate la nivel județean în ultimii ani: „Din datele oficiale stabilite și prelucrate la nivelul departamentului Asigurați din cadrul instituției noastre, putem preciza că, la capitolul Asistență socială în caz de boli, suma aferentă concediilor medicale pe primele șase luni din 2021 a fost de aproximativ 34 de milioane de lei. iar pentru aceeași perioadă a anului 2022 valoarea concediilor medicale a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la aproximativ 52,5 de milioane. Această creștere semnificativă se explică prin numeroasele eliberări de concedii medicale cauzate de Covid.

Totuși, în primele cinci luni ale acestui an, constatăm o revenire la normal, fiind în plată plătit concedii medicale ce însumează numai 35,8 de milioane de lei, cu 32 la sută mai puțin față de prima jumătate a anului trecut”.

Cu toate că statisticile indică, după cum preciza Dorel Dulău, directorul general al CAS Bihor, că valoarea aferentă concediilor medicale este în scădere față de anul trecut, interlocutorul nostru a subliniat oportunitatea controalelor periodice, ca măsură prevenire a eventualelor nereguli în eliberarea concediilor medicale:

„Considerăm că este o normalitate verificarea periodică, prin intermediul Corpului de control, a modului de eliberare a concediilor medicale în limitele prevăzute de lege”.