Piaţa de miei din Ioşia s-a redeschis ieri dimineaţă cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Numărul orădenilor care s-au arătat interesaţi să cumpere miei a fost mai mic comparativ cu anul trecut, chiar dacă, în acest an, atât românii, cât şi cetăţenii de etnie maghiară sărbătoresc Paştile în aceeaşi zi. Crescătorii de animale şi măcelarii prezenţi ieri în piaţă se aşteaptă însă ca numărul cumpărătorilor să crească spre sfârşitul săptămânii.

 

Orădenii nu s-au înghesuit, ieri, în Piaţa Ioşia, pentru a-şi achiziţiona carne de miel pentru Paşti. "De dimineaţă până acum (n.r. - ieri, ora 12.30) am vândut doar şapte miei. Vin aici în fiecare an. De obicei, la sfârşitul săptămânii sunt mai mulţi cumpărători. Toată lumea se informează şi aşteaptă să mai scădem preţul", a precizat un crescător de animale din Tărian, care s-a prezentat în Piaţa din Ioşia cu 30 de miei. Un alt fermier, din Salonta, consideră că unul dintre motivele pentru care interesul orădenilor este scăzut îl reprezintă lipsa banilor. "Nu mai au oamenii bani. Probabil, vor veni mai mulţi joi şi vineri", susţine acesta. De altfel, trebuie precizat că, cel puţin ieri, preţul pe kilogram de miel viu era de 15 lei, în condiţiile în care anul trecut un kilogram de miel viu costa în jur de nouă lei. În plus, cumpărătorii mai trebuie să plătească o taxă de 25 de lei măcelarului, care sacrifică animalul. "Sunt foarte puţini cumpărători faţă de alţi ani. Preţul de 15 lei/kg este mare, mai ales pentru pensionari", consideră unul dintre măcelari, Teodor Hendre. Măcelarii plătesc, la rândul lor, o taxă de 60 de lei pe zi, având la dispoziţie o hală igienizată, unde au posibilitatea de a-şi steriliza ustensilele. Piaţa de miei din Ioşia este singurul loc autorizat de DSVSA Bihor pentru comercializarea şi sacrificarea mieilor în Oradea şi va funcţiona în fiecare zi până sâmbătă, 3 aprilie, inclusiv, între orele 7.00 şi 19.00.

În altă ordine de idei, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) recomandă cetăţenilor să achiziţioneze carne de miel şi alte produse alimentare numai din locuri autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar. Carnea de miel trebuie să fie marcată cu marcă de sănătate (ştampilă) de către un medic veterinar. Mărcile de sănătate oficiale sunt fie ovale (de 6,5/3,5 cm), fie rotunde (cu diametrul de 3,5 cm), având inscripţionat numărul de autorizare al unităţii de sacrificare şi/sau numărul de identificare al medicului veterinar care a controlat carnea. În partea superioară toate mărcile au inscripţionat "România", în partea inferioară, cele ovale au inscripţia CE sau EC, iar cele rotunde - inscripţia "Controlat sanitar-veterinar". În reţeaua magazinelor de alimentaţie publică poate fi introdusă doar carne de miel provenită din unităţi de sacrificare autorizate (abatoare). Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor din cadrul centrelor de sacrificare a mieilor aprobate temporar (Oradea - Piaţa Ioşia Nord, şi Beiuş - Piaţa Obor) nu pot fi comercializate decât la locul de sacrificare şi numai direct consumatorului final. De asemenea, este interzisă comercializarea stradală a alimentelor sau comercializarea ambulantă a acestora în spaţii deschise, improvizate sau din mijloace de transport. Depistarea unor astfel de situaţii atrag sancţiuni contravenţionale de până la 40.000 lei şi confiscarea întregii cantităţi de alimente expuse la vânzare.