100 de persoane, voluntari în domeniul social, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din municipiul Oradea, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor publice au participat joi, 1 martie, la cea de-a VI-a ediție a Galei Voluntarilor din domeniul social. Evenimentul s-a desfășurat în Sala „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea, și a fost organizat de către Direcţia de Asistenţă Socială Oradea. 

 

Modele demne de urmat

„Valoarea voluntariatului este certă și indiscutabilă, iar recunoașterea ei justă în societatea noastră devine o chestiune de timp, în cele din urmă. Gala Voluntarilor din domeniul social reprezintă momentul în care administrația publică locală subliniază rolul important pe care voluntarii noștri îl au la creșterea calității vieții orădenilor aflați în nevoie”, a spus Arina Moș, directorul DAS Oradea, joi, în deschiderea evenimentului.

„Totodată, ne propunem să evidențiem sprijinul oferit comunității noastre de către organizațiile neguvernamentale care își desfășoară activitatea în municipiul Oradea. Vorbim despre responsabilitate socială, iar dvs. sunteți modele demne de urmat pentru noi. Vă mulțumim pentru exemplul de responsabilitate socială pe care îl dați în comunitatea din care faceți parte!”,  a adăugat Arina Moș. Directorul DAS Oradea a mulţumit întregii echipe care s-a implicat în organizarea Galei, şi a salutat prezenţa la eveniment a viceprimarului Florin Birta şi a secretarului Primăriei Oradea, Ionel Vila, ambii implicaţi în susţinerea activităţilor instituţiei.

„Această gală reprezintă o formă minimă de respect din partea primăriei şi a Consiliul Local al municipiului Oradea pentru ceea ce faceţi pentru noi, administraţia publică locală. Vă mulțumesc, în numele Primăriei Oradea, pentru tot ce faceți pentru orașul nostru și semenii noştri, şi vă asigur de tot sprijinul nostru în continuare”, a spus viceprimarul Florin Birta.

Valoarea voluntariatului

În cadrul Galei, au fost acordate premii voluntarilor care s-au înscris în competiţie, pentru cel mai bun voluntar, din cadrul a 13 asociaţii şi fundaţii, astfel: de la Fundaţia Hospice Emanuel, Nichole Ann Carr - asistentă medicală de naţionalitate americană, Asociaţia Româno-Germană Alsterdorf - Brigitta Bai, Asociaţia Down Oradea România - Florina Vlad, Fundaţia People to People - Cristiana Frese, Fundaţia de Scleroză Multiplă - Mărioara Blaga, Asociaţia SOS Autism Bihor - Cristina Monica Roşu, Fundaţia Amia Suflet de Copil - Elena Rătan, Uniunea Femeilor Oradea - Valeria Ciupa, Asociaţia Caritas Catolica - Franciska Carmen Chelemen, Asociaţia Caritas Eparhial - Mihaela Claudia Roşca, Fundaţia Est Europa - Adriana Cosmina Duma, Comunitatea Surorilor Franciscane sub Ocrotirea Sfintei Familii din Mallersdorf - Viorica Rarok şi Serviciul de Ambulanţă Bihor - Larisa Teodora Blaga. De asemenea, a fost acordat premiul pentru cel mai bun voluntar, care i-a revenit Corneliei Sas, care activează în Centrele de Plasament pentru copii cu dizabilităţi din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor.

Totodată, pentru a puncta valoarea voluntariatului şi sprijinul oferit comunităţii, au mai fost acordate premii Clubului Lions Oradea, lui Viorel Axinte şi, nu în ultimul rând, Companiei Celestica România.

De menționat că proiectul „Voluntar în comunitate”, iniţiat de către consilierul local Laurenţiu Chiana și susţinut de Primăria Oradea, în colaborare cu Direcţia de Asistenţă Socială Oradea, va da posibilitatea voluntarilor, celor care doresc să se implice în problemele sociale, şi nu numai, ale urbei în general, să se înscrie la Ghişeul Voluntarului - Voluntar în comunitate, care va funcţiona în cadrul Serviciului Relaţii cu Publicul (Piramida) al Primăriei Oradea. 

Voluntarii programului „Şcoală după şcoală” sunt Teodora Codău, profesor de matematică, și Diana Curtui, studentă la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele comunicării.

Cel mai implicat şi activ voluntar în cadrul Programului „Şcoala părinţilor” a fost desemnat Alexandru Tiba, psiholog principal în psihologie clinic - supervizor, furnizor acreditat al programului de parenting pozitiv Triple P.

Gala Voluntarilor din domeniul social este un eveniment care se organizează în fiecare an, ca o recunoaștere a contribuției voluntarilor la creșterea calității vieții orădenilor aflați în nevoie și a sprijinului oferit comunității de către organizațiile neguvernamentale care activează în Oradea.