Organizațiile neguvernamentale și instituțiile publice furnizori de servicii sociale și-au prezentat miercuri, 19 octombrie, în Piața Unirii, serviciile sociale acordate și activitățile desfășurate în vederea sprijinirii celor mai vulnerabili membri ai comunității.

Evenimentul de promovare a serviciilor sociale acordate persoanelor vulnerabile din municipiu a fost organizat de Direcţia de Asistenţă Socială Oradea, în colaborare cu furnizorii de servicii sociale din municipiul Oradea, cu sprijinul Primăriei Oradea și al Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (Visit Oradea).

Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a prezentat în cadrul târgului serviciile sociale pe care le oferă cetățenilor, și anume: Centrul Social cu Destinație Multifuncțională Dignitas, Centrul de Îngrijire de Zi – Oradea, centrele comunitare din cartierele pentru vârstnici, serviciile de consiliere psihologică gratuită pentru copii și familie, informare și consiliere privind măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie și nu numai.

De asemenea, la eveniment au fost prezenți reprezentanți de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bihor, de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, dar și zece organizații din domeniul social: Asociația Caritas Catolica, Asociația Caritas Eparhial, Asociația Viață cu Autism, Asociația SOS Autism Bihor, Asociația Down Oradea, Asociația Româno-Germană Alsterdorf, Asociația Filantropia Oradea, Fundația de Scleroză Multiplă, Fundația Creștină Diakonia și Asociația Deficienților Locomotori Bihor.

Organizațiile neguvernamentale și instituțiile publice, furnizori de servicii sociale și-au prezentat serviciile sociale acordate și activitățile desfășurate de ei în vederea sprijinirii celor mai vulnerabili membri ai comunității, au împărțit pliante și și-au oferit sprijinul celor aflați în nevoie. Totodată, cu sprijinul și implicarea cetățenilor, ONG-urile au reușit, în schimbul unor donații, să valorifice produsele artizanale realizate împreună cu beneficiarii de servicii sociale. Aceste donații le vor oferi oportunitatea de a dezvolta și susține noi activități care să vină în sprijinul celor pe care îi au în grijă.

„Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui eveniment, de la asociații, instituții publice furnizoare de servicii sociale, administrația locală, APTOR, până la fiecare cetățean care a participat la această activitate, succesul rezultat datorându-se tuturor, și putând fi realizat doar împreună. Ne dorim ca şi în viitor să organizăm astfel de evenimente pentru a promova şi mai mult serviciile sociale oferite în comunitatea noastră. Ne bucurăm că putem fi alături de cetățenii noștri aflați în nevoie și îi asigurăm de tot sprijinul nostru”, a transmis Anca Grama, directorul DAS Oradea.

Asociația Caritas Eparhial Oradea, de exemplu, a fost prezentă pe tot parcursul zilei cu doi reprezentanți care au prezentat amănunțit persoanelor interesate serviciile sociale și educaționale acreditate desfășurate în cadrul asociației: sprijinirea persoanelor în etate, asigurându-le o bătrânețe demnă, fără griji și liniștită în Centrul Rezidențial „Casa Frențiu”; susținerea accesului continuu la educație a copiilor din familiile nevoiașe care frecventează Centrul Afterschool „Sfântul Martin” din Ioaniș; oferirea unei mese calde în cadrul cantinei sociale „Maria Rosa”; susținerea accesului continuu la educație a copiilor ucraineni stabiliți în urbea noastră care frecventează „Școala ucraineană”, deschisă în cadrul Centrului de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea (CICRO), precum și promovarea voluntariatului. Totodată, bunicile de la „Casa Frențiu” au pregătit ceva special pentru acest târg: au tricotat fulare călduroase pentru iarnă. O inimă de bunică se gândește mereu cu multă  dragoste și duioșie la copii, la nepoței.

„Ne bucurăm pentru numărul mare de tineri doritori să se implice în voluntariat care au cerut detalii amănunțite vizavi de locația, modalitatea de implicare și modul în care își pot aduce contribuția în cadrul programelor noastre. Vă mulțumim pentru bucuria și binele pe care le putem oferi împreună celor vulnerabili din jurul nostru!”, a transmis Ramona Paltin, manager strângere de fonduri la Asociația Caritas Eparhial Oradea.

Târgul a fost un bun prilej pentru membrii comunității de a cunoaște mai bine nevoile celor vulnerabili dar şi serviciile oferite pentru fiecare în parte.