Pentru a stopa mobilitatea persoanelor fără adăpost în comunitate, Direcția de Asistență Socială Oradea a luat anumite măsuri ce vizează izolarea acestora la Adăpostul de Noapte.

În contextul situației generate de pandemia de Coronavirus – Covid-19, un punct extrem de vulnerabil este Adăpostul de Noapte, unde sunt cazate persoanele fără adăpost, care reprezintă vectorii principali de transmitere a infecțiilor, riscul de contaminare fiind major.

Dependența de stradă îi face să nu respecte nicio regulă, normă, cutumă, igiena fiind precară în totalitate, personalul Adăpostului de Noapte aflându-se în imposibilitatea controlului mobilității acestora în comunitate, ceea ce a determinat conducerea Direcţiei de Asistență Socială Oradea să ia măsuri stricte la Adăpostul de Noapte.

Pentru asigurarea și menținerea stării de siguranță socială, respectarea ordonanțelor militare în vigoare, precum și a recomandărilor privind prevenirea și managementul situației generate de pandemia de Covid – 19 în serviciile sociale, s-a luat măsura izolării oamenilor fără adăpost în incinta Adăpostului de Noapte.

“Direcția de Asistență Socială Oradea, prin coordonatorul adăpostului, Cosmin Galea, persoana pe care ne bazăm întotdeauna când este vorba de oamenii străzii, asistent social cu o experiență în servicii sociale de mai bine de 10 ani, ia toate măsurile necesare privind asigurarea necesităților zilnice, intervenții suport și consiliere socială beneficiarilor adăpostului. Săptămânal, medicii din cabinetele medicale şcolare din cadrul DAS Oradea se deplasează la adăpost, îi consultă în vederea depistării eventualelor probleme de sănătate și, în cazul depistării acestora, le sunt prescrise schemele de tratament și medicamentele necesare. Medicii acordă fiecărei persoane cazate în adăpost consultații medicale și le răspund tuturor întrebărilor care îi îngrijorează, explicându-le necesitatea, mai ales în această perioadă, a respectării unei igiene corporale corecte și riscurile la care se expun nerespectând-o”, se menţionează într-un comunicat de presă transmis de  DAS Oradea.

Potrivit documentului, se restricționează ieșirea din adăpost a beneficiarilor care nu au loc de muncă, cu excepția anumitor situații speciale și numai cu acordul coordonatorului adăpostului, iar cei care au loc de muncă vor fi cazați separat față de cei izolați.

“Mulțumim colegilor care lucrează cu oamenii străzii, această muncă fiind una nu tocmai ușoară, în această perioadă ei fiind extrem de expuși”, conchid reprezentanţii instituţiei.