La sediul Direcției de Asistență Socială (DAS) Oradea, a avut loc o întâlnire de lucru, în vederea perfectării unei noi colaborări care să sprijine inserția pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități.

La eveniment au participat reprezentanții DASO, Daciana Nica, reprezentant al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, profesoarele Mihaela Popovici și Anca Mile, reprezentantele Centrului European pentru Integrare Socio profesională ACTA, coordonatoarele proiectului Erasmus+Equality Future in Europe, și reprezentanți ai organizaţiilor neguvernamentale din municipiul Oradea.

În deschidere, directorul DAS Oradea, Anca Grama, a precizat: "În calitate de director al acestei instituții doresc să vă asigur de tot sprijinul nostru în continuare și de buna noastră colaborare. Personal, vă apreciez foarte mult pentru ceea ce faceți și pentru puterea de care dați dovadă. Știu că nu este uşor, de aceea şi noi suntem aici să vă stăm la dispoziție şi să venim în sprijinul dumneavoastră cu tot ce putem şi ține de noi pentru ca acestor persoane speciale să le fie mai bine!".

Scopul întâlnirii a fost stabilirea unor noi colaborări atât pentru proiectele aflate în derulare cât și pentru inițierea altor noi proiecte prin parteneriate la nivel local.

Daciana Nica a prezentat facilitățile pe care persoanele cu dizabilități apte de muncă și care au peste 25 de ani le au prin proiectul național "Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități", respectiv achiziția de tehnologie asistivă.

"Este vorba despre un proiect la nivel național pentru a permite persoanelor cu dizabilități care au peste 25 de ani și care sunt apte de muncă să-şi găsească un loc de muncă şi apoi să beneficieze de vouchere de maximum 5.000 euro pentru achiziția de tehnologie asistivă", a transmis reprezentanta AJOFM Bihor.

Profesorul coordinator, Anca Mile, a prezentat proiectul la care lucrează și care se adresează autorităților locale, ONG-urilor, angajatorilor, persoanelor cu dizabilități și asistenților sociali și care se referă la implicarea pe plan social și economic a persoanelor cu dizabilități. Scopul proiectului este acela de a dezvolta instrumente teoretice şi practice pentru a sprijini persoanele cu dizabilității, angajatorii şi tutorii acestora pentru a se integra pe piața muncii.

Finalizarea proiectului constă în dezvoltarea unui ghid de bune practici şi o cercetare comparativă a situației integrării pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități din cele cinci țări europene participante la proiect (România, Grecia, Italia, Polonia, Cipru), precum și de a scoate la lumină sincopele, ceea ce nu funcționează și ce se poate îmbunătăți. Studiul ar urma să cuprindă și exemple de bună practică, dar și un manual cu instrumente de evaluare a competențelor persoanelor cărora li se adresează, și unde s-ar potrivi acestea mai bine în domeniul muncii. Studiul ar urma să fie prezentat instituțiilor cu putere de decizie și de schimbare, în așa fel încât incluziunea să devină o prioritate, așa cum prevede și Uniunea Europeană.

Întâlnirea a fost un bun prilej pentru a dezbate problemele cu care se confruntă cel mai des aceste persoane, precum şi nevoile lor, au avut loc discuţii interactive privind accesul persoanelor cu dizabilităţi în anumite domenii, în special cel al muncii, respectiv importanța asistenței la locul de muncă și menținerea unui loc de muncă. Cei prezenți au apreciat că este binevenită o astfel de preocupare cum este cea privind realizarea acestui ghid, și de asemenea că ar fi binevenită organizarea unor cursuri și calificări adaptate persoanelor cu dizabilități, precum și modificarea unor standarde ocupaționale.

Reprezentanții ONG-urilor prezente la întâlnire vor ține legătura în continuare cu autoritățile locale și cu reprezentanții ACTA în vederea realizării acestui proiect, cu scopul de a sensibiliza societatea și de a pune accent pe abilitatea unei persoane, şi nu pe dizabilitate.