Unul dintre serviciile pe care Direcția de Asistență Socială (DAS) Oradea le pune la dispoziția comunității este serviciul ACCES-OR, serviciu care vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități din municipiul Oradea, în vederea protecţiei, integrării şi incluziunii sociale a acestora în viaţa comunităţii locale.

Printre obiectivele majore ale serviciului se numără facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități la echipamente, accesorii, dispozitive asistive și transport special cu ajutorul mijlocului de transport al instituției, dotat cu sistem hidraulic de urcare/coborâre a persoanelor utilizatoare de fotoliu rulant, în vederea facilitării accesului acestor persoane (copii și adulți) la serviciile din comunitate.

Echipamentele și dispozitivele asistive sunt puse gratuit la dispoziția solicitanților pe întreaga perioadă în care acestea le sunt de folos. Transportul persoanelor cu dizabilități cu mijlocul auto adaptat din dotarea serviciului ACCES-OR se face tot gratuit în baza unei cereri depuse la sediul DAS Oradea, str. Primăriei nr. 42, Serviciul Relații cu Publicul și Evaluare Inițială, sau a unei solicitări telefonice la numărul 0800-410.430, în prealabil cu 24 de ore faţă de momentul în care se solicită transportul.

În acest sens, directorul DAS Oradea, Anca Grama, a primit vizita lui Ovidiu Milian, președintele Asociației persoanelor cu dizabilități „Nu ești niciodată singur”, asociație recent înființată, întâlnire care a pus bazele unei noi colaborări. Și această asociație vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități, precum și celor aflați temporar în dificultate locomotorie, din cauza unor accidente sau a bolii și inclusiv cazurilor sociale atât din municipiul Oradea, cât și din județ și pune la dispoziția acestor persoane cărucioare rulante și dispozitive medicale. Numerele de telefon la care cei interesați pot solicita serviciile oferite de către Asociația ,,Nu ești niciodată singur” sunt: 0773-319.648 sau 0745-461.398.

Reamintim faptul că Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, implementează proiectul „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, în cadrul căruia se acordă subvenții persoanelor cu dizabilități care sunt în căutarea unui loc de muncă și care nu au un loc de muncă în prezent, sub forma unui voucher de până la 5000 euro, în vederea achiziționării de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces.

,,Preocuparea permanentă a Direcției de Asistență Socială Oradea este îmbunătățirea continuă a serviciilor oferite comunității noastre, colaborarea cu sectorul ONG fiind una esențială pentru noi, aceasta contribuind la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor orașului nostru”, susține Anca Grama, directorul DASO.

În prezent, în municipiul Oradea, activează în domeniul social 48 de asociații și fundații care se implică în numeroase proiecte ale municipalității, oferind sprijin acolo unde este nevoie.