O delegaţie de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor a participat, în perioada 20-23 iunie, la Bialystok/ Polonia, la un nou seminar al proiectului intitulat „Diversitatea în prevenirea discriminării în educația adulților”.

Proiectul este parte a programului „Învăţare pe tot parcursul vieţii”, finanţat de Comisia Europeană în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale - ERASMUS Plus.

Partenerii proiectului sunt: DGASPC Bihor din România, 9DWUNASTYCH din Bialystok, Polonia și Bildungsstätte Anne Frank din Frankfurt, Germania. Pe parcursul celor 24 de luni de desfășurare a proiectului, vor avea loc patru întâlniri de lucru transnaționale și alte patru întâlniri de lucru locale cu specialiștii și colaboratorii din cadrul DGASPC Bihor, care au legătură directă cu educarea/formarea adulților și care fac parte din categorii considerate discriminate.

„Fiecare organizație parteneră este diferită ca arie de activitate, dar reușesc să se complementeze una pe cealaltă foarte bine”, transmit reprezentanții DGASPC Bihor.

Astfel, Frankfurt am Main din Germania este unul dintre cele mai mari orașe multietnice și multiculturale din țara lor, regiunea Podlasie din Polonia este cu preponderență o zonă rurală (unde se găsește și Bialystok) și deține o minoritate semnificativă ortodoxă și de asemenea belaruși, ucrainieni și cehi, iar județul Bihor are în componență un număr semnificativ de cetățeni de diferite etnii.

La prima întâlnire organizată în orașul Bialyostok/Polonia s-au întâlnit coordonatorii proiectului pentru a identifica perioadele de întâlnire în fiecare țară unde vor demara atelierele de lucru. Pe parcursul derulării proiectului, fiecare organizație își va prezenta modul de lucru pe parcursul a trei zile cu participare internațională la workshopuri, după cum urmează: la începutul lunii septembrie, în Polonia se va discuta despre: egalitatea de gen, munca cu tinerii pe tema antidiscriminării și managementul diversității; în luna noiembrie, in localitatea Frankfurt am Main din Germania, subiectul va fi: antisemitismul, islamofobie și discursul care instigă la ură; iar în anul 2022, în Oradea, subiectele atinse vor fi: antidiscriminarea în contextul incluziunii minorităților (de ex. populația romă) și incluziunea socială prin educație (se va prezenta un instrument folosit în munca cu adulții neșcolarizați, abandonul școlar etc.).

„Pe parcursul fiecărui atelier vom încerca să adoptăm fiecare metodă de lucru propusă la situațiile diferite din restul tărilor participante, astfel încât se vor crea scenarii care pot fi aplicate în situațiile particulare date de context”, menționează reprezentanții DGASPC Bihor.

Potrivit acestora, fiecare organizație participantă își va crea un grup de lucru (între 6 și 12 oameni), care va lua parte prin rotație și la workshopurile internaționale. Scenariile de lucru dezvoltate în urma workshopurilor internaționale vor fi testate de către participanți și colaboratori  în munca directă cu beneficiarii, iar la final, se va oferi un feedback. Astfel, scenariile testate ale activităților propuse în cele trei zile de workshop internațional vor constitui o bază pentru principalul rezultat al acestei colaborări: un e-book. Acest instrument de lucru va cuprinde nu doar un set de metode antidiscriminare pentru minorități sau persoane dezavantajate social, ci va fi un instrument important pentru încurajarea integrării acestor grupuri de oameni, cu scopul de a crea o societate capabilă de autoreflexie și de  funcționare în contexte sociale diverse, având ca beneficiu educația antidiscriminare.