Problema pensiilor este importantă din perspective multiple: dezechilibre, transferuri inter-generaționale, probleme macroeconomice cu impact pe termen foarte lung, deficite structurale. Cei care doresc să afle mai multe se pot înscrie la o dezbatere gratuită, online, care va avea loc miercuri, de la ora 18.00.

Există o serie de probleme interconectate pe care organizatorii vor să le abordeze în timpul dezbaterii.

„Vom aduce în dialog, în cadrul conferinței, specialiști de marcă în domeniul pensiilor, precum și specialiști în domeniul economic. Ne concentrăm pe probleme structurale, de substanță. Analizăm echilibrele gândite la temelia Legii pensiilor: echilibrul între nivelul prestațiilor și nivelul veniturilor, echilibrul între contributivitate și beneficii, echilibrul între venituri și cheltuieli etc. Analizăm problema demografică, cu o prognoză realistă, pentru următorii ani și echilibrul financiar al sistemul de pensii publice și soluția pentru susținerea anuală a acestor deficite. Analizăm în context redistribuirea și capitalizarea sistemului și tentativele de naționalizare a Pilonului II plus performanța acestuia, inclusiv garanțiile și sitemul de cheltuire a banilor strânși în fondurile de pensii. O altă temă va fi cea a pensiilor speciale și a definițiilor de încadrare în această categorie, intens discutate în ultima perioadă”, susțin organizatorii.

Evenimentul are loc online, prin intermediul aplicației Zoom, iar printre invitați se vor afla Alexandru Athanasiu – ministrul Muncii și Protecției Sociale în perioada 1996-1999, Theodor Stolojan – fost premier al României, fost europarlamentar și Mircea Coșea – profesor la Academia de Studii Economice. Participanții vor putea pune întrebări.

Evenimentul este organizat de Asociația „Ține de noi” împreună cu Fundația Hanns Seidel – România, detalii și înscriere pe pagina de facebook: asociatiatinedenoi.