La iniţiativa Centrului de Educaţie Incluzivă Cristal (CSEI) Oradea, cu sprijinul Kaufland România, luni, 3 decembrie, a avut loc o premieră pentru ţara noastră.

În Ziua Mondială a persoanelor cu dizabilităţi, magazinele din întreaga țară au asigurat oră de liniște, din solidaritate pentru persoanele cu autism. Autismul este o tulburare neuropsihică ce se caracterizează printr-o dezvoltare atipică, preocupări restrânse, comportamente repetitive şi funcţionare deficitară în interacţiunea socială şi în comunicare. În România sunt doar estimări cu privire la numărul copiilor (aproximativ 30.000) care au fost diagnosticați cu TSA (tulburare de spectru autist), iar în cazul adulților, diagnosticul nu este recunoscut de lege, cel mai probabil aceștia fiind încadraţi cu handicap mental sau psihic

Cumpărături liniştite

Astfel, luni, 3 decembrie, între orele 16.00 şi 17.00, toate cele 120 de magazine ale companiei din România au intrat pe modul „silent”. Nu s-au auzi sunete, iar lumina a fost redusă considerabil, pentru a crea un mediu cu mai puţini stimuli, adaptat persoanelor sensibile, cu tulburări din spectrul autist și tulburări de procesare senzorială. A fost oprită şi muzica şi au fost închise microfoanele și megafoanele, de asemenea, a fost scăzut volumul semnalelor sonore la aparate și la casele de marcat, fiind oprite şi afişajele de pe ecranele LED. Toate aceste măsuri au fost luate deoarece spaţiile publice pot fi extrem de deranjante pentru persoanele cu autism, din cauza luminilor puternice, a mirosurilor şi a aglomeraţiei, pentru că aceste persoane se simt copleşite de multitudinea de informaţii.

Mai mult, la casele de marcat, familiile însoțite de copii cu tulburări de spectru autist au avut prioritate.

Informare şi tombolă

Acțiunea a transformat experienţa stresantă resimţită de persoanele cu autism în spațiul magazinelor într-una plăcută, urmărind să sensibilizeze publicul larg cu privire la nevoile persoanelor cu dizabilități. La fiecare din cele trei magazine ale companiei din Oradea, reprezentanţi ai CSEI Cristal au desfăşurat acţiuni de informare a persoanelor care au trecut pragul acestor unităţi, fiind organizată şi o tombolă în cadrul căreia participanţii au primit baloane colorate, pixuri şi agende oferite de CSEI Cristal.

,,Doresc să mulţumesc Kaufland România pentru deschiderea faţă de propunerea noastră, dar şi pentru sprijinul acordat în desfăşurarea activităţilor de informare. Prin acest eveniment am dorit sensibilizarea comunității în privința problematicii dizabilității în general, a tulburării din spectrul autist în special. Astfel, am dorit să venim în întâmpinarea nevoilor copiilor cu TSA și a familiilor lor printr-un parteneriat real cu comunitatea și ne exprimăm speranța că inițiativa noastră va deveni o politică pe termen lung în cadrul acestor magazine”, a precizat Ramona Vesa, directorul CSEI Cristal Oradea.

„Ora liniștită” este un demers implementat de mai multe supermarketuri la nivel internațional, în magazine din Marea Britanie și Australia.