La Centrul Social Dignitas, din cadrul Direcției de Asistență Socială Oradea, a avut loc o activitate de grup cu beneficiarii centrului, cu scopul îmbunătățirii relațiilor sociale.

Dacă în urmă cu câteva zile au gătit gogoși, pe care le-au savurat împreună la o mică „șuetă” cu mult entuziasm, la inițiativa psihologului centrului, Ioana Cîmpan, tinerii au participat la o serie de activități de dezvoltare a imaginii de sine.

Centrul social cu destinaţie multifuncţională „Dignitas” este o unitate de asistenţă socială destinată tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care au părăsit sistemul de protecţie a copilului, nu au locuinţă şi nu dispun de mijloacele financiare necesare închirierii sau cumpărării unei locuinţe.

Clădirea centrului Dignitas este proprietatea municipiului Oradea și are o capacitate optimă de cazare de 28 de persoane, fiind structurată pe două unităţi de cazare, oferind condiţii de trai la standarde europene, fiind dotată și utilată corespunzător nevoilor tinerilor. Direcţia de Asistenţă Socială Oradea oferă, prin personalul specializat, servicii sociale beneficiarilor centrului, în mod gratuit: programe de integrare socială, profesională şi consiliere de diferite tipuri, urmărind pregătirea tinerilor pentru o viaţă independentă, acumularea deprinderilor şi elementelor necesare autogospodăriri, autoîntreţinerii, împlinirea nevoilor sociale urgente şi permanente, suport în găsirea şi menținerea unui loc de muncă, stimulare pentru a-şi continua studiile, clarificarea situaţiei juridice (acte de identitate, studii) şi medicale (prin medicul de familie).

Din 2014, de la începutul proiectului, şi până în prezent, au fost cazaţi 50 beneficiari. În urma pregătirii cu succes a tinerilor pentru o viaţă independentă, prin învăţarea deprinderilor sociale de bază, cum ar fi: managementul banilor, dezvoltarea deprinderilor de luare personală a deciziilor, identificare, obţinerea şi păstrarea unei locuinţe, îngrijire personală, stabilirea şi planificarea viitorului, 36 de beneficiari au părăsit Centrul „Dignitas” pentru a începe o viaţă independentă, fără a mai avea nevoie de asistenţă socială. În prezent, sunt cazați 14 beneficiari, 11 dintre aceștia fiind angajați, iar trei tineri, care au lucrat în domeniul horeca, grav afectat de pandemie, sunt în prezent în căutarea unui loc de muncă.

„Scopul funcționării Centrului social cu destinație multifuncțională Dignitas este dobândirea deprinderilor pentru o viaţă independentă, dobândirea unor abilități psihosociale care să le permită tinerilor să ducă o existenţă fără a depinde de asistenţă din partea societăţii. Alături de colegii din DASO și din cadrul centrului încercăm să îi îndrumăm și să îi integrăm pe tinerii noștri, ne bucurăm pentru fiecare reușită a lor, atât profesională cât și personală, și suntem încrezători că vor deveni oameni de bază în societatea noastră”, a declarat Anca Grama, directorul Direcției de Asistență Socială Oradea.

Până în luna februarie 2021 a funcționat și Centrul Social Candeo, pentru tinerele provenind din sistemul de protecție a copilului, centru care s-a desființat pentru că beneficiarele, cu sprijinul asistenților sociali din centru, au reușit să se integreze în societate și au părăsit centrul.