Cu ocazia unui interviu acordat vineri, 16 iunie, directorul general Dorel Dulău anunța că listele cu furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale admiși pentru contractare au fost publicate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bihor.

„Astăzi, 16 iunie, îi informăm pe toți asigurații din județul Bihor cu privire la finalizarea etapei de analizare a dosarelor transmise de furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale în ceea ce privește îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, precum și referitor la existența documentelor necesare încheierii contractelor de furnizare a serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale. În acest sens, la nivelul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor au funcționat Comisia de contractare servicii (unitățile sanitare cu paturi,  ambulatoriul de specialitate, clinic și paraclinic, recuperare medicală, medicină dentară, urgență, prespitalicească, dispozitive medicale, îngrijiri medicale și paliative la domiciliu) și Comisia de contractare servicii de medicină primară, farmacii și programe naționale de sănătate. Independența membrilor acestor comisii este de domeniul evidenței, singura lor obligație ținând de respectarea cu strictețe a prevederilor legale”, menţionează Dorel Dulău.

Prin urmare, pe site-ul CAS Bihor au fost publicate listele cu furnizorii admiși la contractarea din acest an. Sunt 17 liste, acestea acoperind toată gama de servicii din domeniul medical: medicină fizică și reabilitare în ambulatoriu (29 de furnizori admiși), medicină dentară (368), îngrijiri medicale la domiciliu (4), îngrijiri paliative la domiciliu (2), furnizori de medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu (124), furnizori de dispozitive medicale (68), asistență medicală de specialitate din ambulatoriu pentru specialități paraclinice (18), asistență medicală de specialitate din ambulatoriu pentru specialități paraclinice - anatomie patologică (2), asistență medicală de specialitate din ambulatoriu pentru specialități paraclinice - radiologie imagistică medicală (16), asistență medicală de specialitate din ambulatoriu pentru specialități paraclinice - ecografii clinic (7), asistență medicală de specialitate din ambulatoriu pentru specialități paraclinice - radiologie dentară (3), asistență medicală de specialitate din ambulatoriu pentru specialități paraclinice - ecografii mf (1), convenții privind eliberarea biletelor de trimitere pentru servicii medicale clinice, eliberarea biletelor de trimitere pentru investigații medicale paraclinice și/sau eliberarea prescripțiilor medicale electronice pentru medicamente cu și fără contribuție personală (6), servicii medicale în unități sanitare cu paturi (25), servicii de urgență prespitalicească și transport sanitar (2), asistență medicală primară (319) și servicii medicale în ambulatoriu clinic (93).

Referindu-se la listele cu furnizorii de servicii medicale admiși, șeful CAS Bihor a evidențiat numărul mare al dentiștilor:

„Totalul furnizorilor de medicină dentară care și-au depus actele, au fost evaluați și cărora li s-a acceptat dosarul este de 368. Aș vrea să subliniez că în județul Bihor numărul medicilor dentiști care doresc să intre în contract cu instituția noastră este ridicat, aceasta scoțând în evidență dorința lor de a presta servicii medicale dentare decontate de către statul român. Casa Națională de Asigurări de Sănătate promovează o politică de încurajare a serviciilor medicale dentare prin creșterea valorii orientative de decontare care în mediul rural ajunge la 9.000 lei lunar și în mediul urban la 6.000 lei. Mă bucură, totodată, implicarea furnizorilor și în zona radiologiei dentare, unde avem trei dosare admise”.

Directorul general Dorel Dulău a subliniat și diversificarea serviciilor de îngrijiri paliative:

„CAS Bihor a insistat în politica aplicată la nivel regional privind dezvoltarea continuă a serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu. Dincolo de creșterea numărului de paturi pentru paliație, unde vă anunț că avem patru furnizori, am insistat pentru dezvoltarea acestui tip de îngrijiri medicale la domiciliul pacientului, iar începând cu 1 iulie, veți putea solicita servicii paliative la domiciliu de la doi furnizori care se vor afla în contract cu instituția noastră și cărora li se va deconta plata serviciilor prestate”.

La finalul interviului acordat, Dorel Dulău, directorul general al CAS Bihor, a concluzionat că „putem observa, prin comparație cu contractarea anterioară, că serviciile medicale oferite asiguraților bihoreni înregistrează un trend pozitiv, atât cantitativ, cât și calitativ, numărul domeniilor de asistență medicală pe care furnizorii de servicii medicale le acoperă în urma contractării cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bihor fiind în creștere, la fel ca al furnizorilor”.