În Săptămâna Mare, voluntarii Asociaţiei Caritas Catolica au distribuit gulaş cald pentru 150 persoane în zona Gării Centrale Oradea. Mâncarea a fost preparată prin muncă voluntară de către elevii clasei a XI-a, profil Bucătari, de la Liceul Romano-Catolic, sub oblăduirea profesorilor de specialitate, în cadrul programului VOLO.

Tinerii participanţi la această acţiune de voluntariat şi-au petrecut ziua cu pregătirea unei supe savuroase şi hrănitoare pentru nevoiaşi. Adolescenţii, obişnuiţi ca în timpul orelor de practică să prepare mâncare pentru opt sau zece persoane, s-au văzut provocaţi să gătească o cantitate de cincisprezece ori mai mare decât cea cu care erau obişnuiţi. O probă la care au făcut faţă cu brio. „La şcoală obişnuim să gătim la orele de practică. Dar acum s-a ivit ocazia ca tinerii să gătească gulaş în scop caritabil, pentru 150 de persoane. Elevii participă întotdeauna cu plăcere la asemenea activităţi. Timp de ani de zile, noi găteam în fiecare săptămână, meniu complet pentru 40 de nevoiaşi, şi copiii colaborau cu mare plăcere. De data asta, 14 elevi din clasa a XI-a C. au participat la activitate”, a relatat Marta Nógrádi, profesor de specialitate.

După prepararea mâncării, câţiva dintre tinerii bucătari au participat şi la distribuirea hranei, echipa fiind completată de un tânăr autist şi mai mulţi voluntari ai Asociaţiei Caritas Catolica. Unii au porţionat şi au împărţit supa, iar alţii au distribuit fluturaşi de promovare a proiectului VOLO şi i-au îndemnat pe trecători să adere la mişcarea de voluntariat.

„În această perioadă de tranziţie, de la iarnă la sărbătorile pascale, am vrut să le arătăm oamenilor mai puţin norocoşi că suntem alături de ei, prin acţiuni de voluntariat. Am distribuit supă fierbinte şi două felii de pâine la fiecare nevoiaş. Pentru unii dintre ei această supă a însemnat singura masă caldă din acea zi. În cadrul programului de voluntariat aducem în atenţia opiniei publice faptul că aceste comunităţi au nevoie cu adevărat de ajutor. Prin voluntariat, donaţiile pot ajunge acolo unde este nevoie de ele”, a spus părintele Iosif Rajna, preşedintele Asociaţiei Caritas Catolica.

„Oamenii străzii rar ajung să mănânce mâncare caldă. Chiar dacă uneori obţin nişte bănuţi din cerşit, îi cheltuiesc mai mult pe băutură. Consumă mâncare caldă doar dacă primesc şi atunci o împart cu alţii. Iar dacă nu primesc, rezistă o zi, două fără mâncare. Sunt câţiva atât de înfometaţi, încât iau şi de pe jos resturile aruncate. De aceea, astfel de acţiuni sunt oricând binevenite”, a declarat Laszlo, unul dintre beneficiarii care s-a bucurat de o porţie de gulaş.

Distribuirea hranei a durat aproape trei ore şi a fost autorizată de primărie. Organizatorii ne-au declarat că doresc să continue acţiunile de acest gen şi în viitor şi aşteaptă cu drag voluntari în acest scop. Persoanele interesate se pot alătura echipei de voluntari Caritas, înregistrându-se pe site-ul www.volonet.ro.