Dacă e început de vară, înseamnă că fructele şi legumele ocupă un loc important în pieţele orădene. Savuroase, neobişnuit de mari şi foarte colorate, fructele şi legumele sunt cele mai consumate produse în anotimpul estival, datorită calităţilor pe care le au. De obicei, locurile de unde pot fi achiziţionate merele, roşiile sau ardeii proaspeţi sunt pieţele sau spaţiile deschise, unde stau expuse în praf şi într-un mediu poluat.

 

Consumul zilnic de fructe şi legume este recomandat de medici pentru tratarea anumitor afecţiuni. Consumate în special în stare crudă, acestea sunt o sursă importante de substanţe nutritive necesare întregului organism. Orădenii ştiu că până toamna târziu comercianţii oferă un sortiment bogat de fructe şi legume de sezon, inclusiv din cele de import. Pe lângă aportul de vitamine, consumul fructelor şi legumelor proaspete presupune însă şi anumite riscuri. Anual, medicii specialişti se confruntă cu diverse cazuri de îmbolnăviri, survenite în urma consumului de produse nespălate, cu diferite categorii de agenţi patogeni. Hepatita acută virală tip A, boala diareică acută sau intoxicaţiile severe sunt cele mai des întâlnite afecţiuni cauzate de fructele şi legumele depozitate în condiţii improprii şi nespălate înainte de a fi consumate. Chiar dacă în pieţele din municipiu sunt fântâni arteziene, puţini comercianţi spală marfa înainte de vânzare. Administraţia RAPAS este de părere că, dacă produsele expuse în pieţe ar fi curăţate în prealabil, riscul de îmbolnăvire ar fi redus. Din păcate, nu există o legislaţie care să oblige vânzătorul să-şi spele ridichile, cepele ş.a. Dr. Zoia Bitea, şefa Departamentului de Medicină Preventivă din cadrul DSP Bihor, spune că cei mai afectaţi sunt copiii şi adolescenţii care nu cunosc riscurile consumului fructelor şi legumelor nespălate. "Înainte de a fi consumate, fructele, respectiv legumele, trebuie spălate sub jet puternic de apă, fiecare individual şi clătite în mai multe ape. De asemenea, nu recomand consumul fructelor şi legumelor din import, îmbunătăţite chimic, deoarece produc diverse afecţiuni, în special la nivelul ficatului", ne dezvăluie dr. Bitea.