În cadrul Campaniei „Singuri acasă - ai grijă de copiii tăi oriunde te afli!", iniţiată de Direcţia de Asistenţă Socială Oradea în urmă cu patru ani, a avut loc miercuri,  la sediul instituţiei, o nouă întâlnire cu persoanele în grija cărora se află copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate şi cu părinţii reveniţi în ţară.

Susţinută de George Ghideu şi Ioana Cîmpan, specialişti ai Serviciului Protecţia Copilului din cadrul DASO, tema întâlnirii a fost: „Aspecte privind cadrul legislativ în situaţia în care unul dintre părinţi sau ambii pleacă la muncă în străinătate". Cei prezenţi au fost informaţi cu privire la obligaţiile care le revin în situația în care intenționează să plece la muncă în străinătate, ţinând seama de faptul că lipsa părinților ori a reprezentantului legal poate determina limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, educație și servicii/beneficii sociale. De asemenea, le-au fost prezentate riscurile la care pot fi expuşi copiii lipsiţi de grija unuia dintre părinţi sau a ambilor, indiferent de vârstă, copilul putând suferi schimbări majore.

În prezent, consilierii Serviciului Protecţia Copilului din cadrul DAS Oradea monitorizează un număr de 717 copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Direcţia de Asistenţă Socială Oradea urmăreşte menţinerea relaţiilor personale ale copiilor cu părinţii care sunt plecaţi la muncă în străinătate, prin consiliere psihologică gratuită, atât copiilor, cât şi persoanelor în grija cărora rămân aceştia, organizează programe de educaţie parentală, organizează întâlniri cu persoanele care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copiilor şi nu în ultimul rând, sprijină menţinerea unui contact permanent între reprezentanţii unităţii de învăţământ pe care o frecventează copilul şi persoana în grija căreia acesta a fost lăsat de către părinţi. Arina Moş, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, le-a mulţumit celor prezenţi pentru deschiderea manifestată faţă de acest eveniment „Îmi doresc ca această întâlnire să fie una prietenoasă, deschisă, deloc formală, în care să ne spuneţi problemele cu care vă confruntaţi, pentru că ne interesează şi ne pasă de sufleţelele copiilor dumneavoastră. Suntem aici nu pentru a vă judeca, ne-am întâlnit azi ca să ne cunoaştem şi să ne sprijiniţi pentru a vă putea sprijini acolo unde este necesar. Ajutăm părintele, bunicii, tutorii şi nu în ultimul rând copiii, pentru a depăşi situaţia de vulnerabilitate, pe care ne-o dorim temporară, şi vom depune toate eforturile pentru a suplini mai uşor lipsa părinţilor din viaţa copiilor şi nepoţilor dumneavoastră”. Totodată, în perioada 26.08-30.08.2019, la Centrul de Zi, situat în Oradea, str. Traian Lalescu, nr. 3C, va avea loc o tabără de vară pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, în cadrul căreia se vor desfăşura diverse jocuri şi activităţi de cunoaştere, de abilitate şi amuzante. Nu în ultimul rând, începând cu luna septembrie a acestui an, DASO oferă copiilor un program de tip after school, cu program de efectuare a temelor, în special limba română şi matematică, şi o masă caldă.

Pentru informaţii suplimentare orădenii pot apela la numerele de telefon: 0259/441677(int.113), 0730/270206, email: daso@rdsor.ro, persoană de contact: George Ghideu-Şef serviciu.